Na Zachodzie bez zmian
- Autor: Łukasz Rawa
- Data: 28-04-2010, 10:18

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Obecnie zdecydowanie więcej mięsa sprowadzamy niż eksportujemy. W 2009 r. import żywca i mięsa wieprzowego do Polski drastycznie wzrósł. Jak podają analitycy Banku Gospodarki Żywnościowej, na skutek drastycznego ograniczenia skali produkcji trzody chlewnej w ubiegłym roku zanotowano dalszy wzrost importu. Eksport wzrósł, ale delikatnie. Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW), w zeszłym roku przywieziono do Polski 502 tys. ton nieprzetworzonego mięsa wieprzowego w porównaniu z 454 tys. ton w 2008 roku. W tym samym czasie import trzody chlewnej żywej wzrósł z 59 do 82 tys. ton. W ujęciu ilościowym import osiągnął bezprecedensową skalę 1,65 mln szt. trzody.Eksperci BGŻ informują, że dominującą rolę wśród dostawców mięsa wieprzowego do Polski mają dwa kraje: Niemcy z udziałem 36 proc. i Dania z udziałem 30 proc. Do krajów, których udziały w imporcie przekraczają 5 proc., zaliczają się jeszcze Belgia i Holandia. Najwięcej żywych świń (wg łącznej masy) pochodzi natomiast z Holandii, Niemiec i Danii.
komentarze (1)
No cóż. Mamy już idealną świnię i pieniądze na wyjazdy zagraniczne dla przedstawicieli funduszu. Od raz czuje się lepiej i już jestem pewien, że natychmiast wzroście spożycie wieprzowiny na świecie. Proszę o dalsze niezbędne i drogie pomysły, bo aż się palę żeby za to zapłacić!!!
Odpowiedz