Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Owoce i warzywa

Nisze, innowacje, konsolidacja

  • Autor: Magdalena Brzózka
  • Data: 07-03-2014, 14:20
Jak będzie się rozwijał rynek przetwórstwa owoców i warzyw w perspektywie kilku lat? Część firm wypadnie z rynku w drodze naturalnej selekcji, inne zostaną wchłonięte przez większe przedsiębiorstwa. Kluczem do rozwoju tej kategorii jest eksport i poszerzanie oferty o produkty niszowe i innowacyjne.
Nisze, innowacje, konsolidacja

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Eksperci oceniają ogólny klimat dla sektora przetwórstwa warzywno-owocowego pozytywnie. To, co napędza ten sektor w Polsce, to eksport. Polska ma szansę stać się zagłębiem produkcyjnym dla wielu krajów UE i Rosji, które cenią polskie przetwory m.in. ze względu na warunki klimatyczne, warunki upraw i tradycje związane z produkcją.

Polskie firmy przetwarzające owoce i warzywa mają duży potencjał rozwoju eksportu ze względu na bogate zaplecze surowcowe, zwłaszcza jeśli chodzi o takie warzywa i owoce jak jabłka, owoce miękkie czy cebula.

W Polsce mamy kilku dużych, rodzimych graczy, którzy z powodzeniem mogą konkurować na rynku europejskim, takich jak Agros Nova czy Hortex. Z drugiej strony działają też u nas międzynarodowe firmy, takie jak np. Heinz, Unilever, Nestle.

Dalsza część artykułu (91%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!