Opakowania w rytmie eko
- Autor: Magdalena Brzózka
- Data: 19-05-2016, 11:01

Moda na ekologię dotyczy również rynku opakowań żywności, a nawet w szczególności tego rynku. Wynika to z faktu, iż opakowania żywności stanowią 60 do 70 proc. całego rynku opakowań. Zdaniem ekspertów świadomość atutów i wartości ekologicznych opakowań jest znacznie większa, lub szczególnie ważna, wśród i dla producentów opakowań - choć wynika ona z presji ze strony użytkowników tych opakowań. W tym zakresie decydującymi są dwa czynniki: ekonomiczny, wyrażający się w znaczących ulgach opłat produktowych w odniesieniu do opakowań ekologicznych, oraz jakościowy, wyrażający się w większej "przyjazności" opakowania ekologicznego wobec żywności.
- Na przykład w pakowaniu świeżej żywności zastosowanie opakowań z biotworzyw może przedłużyć okres trwałości produktów skuteczniej niż opakowanie z ropopochodnych tworzyw sztucznych. Opakowania ze skrobi kukurydzianej (tacki, opakowania do serów i czekolady) mają dobre właściwości barierowe wobec zapachów i antystatyczne. Kompletny rozkład takich opakowań w ogrodowym kompostowniku przydomowym trwa ok. 3 tygodni - mówi Wacław Wasiak, dyrektor Polskiej Izby Opakowań.
komentarze (0)