Ostre pompowanie
- Autor: Roman Wieczorkiewicz
- Data: 16-10-2012, 19:23

Choć rynek pomp i napędów w sektorze spożywczym staje się nasycony, jest jeszcze miejsce na dalszy rozwój produkcji, sprzedaży i zastosowania w branży spożywczej, zwłaszcza pomp z wykorzystaniem nowoczesnej technologii i z materiałów w pełni spełniających wysokie normy higieniczne obowiązujące w Unii Europejskiej.
Pompy w branży spożywczej stosowane są najczęściej do transportu w procesie produkcji mleczarskiej, napojów i soków oraz pomocniczo jako pompy surowców i półproduktów w maszynach produkcyjnych, a na koniec w liniach pakujących gotowe wyroby.
W zależności od produktu spożywczego mogą to być pompy wirowe, odśrodkowe, membranowe i perystaltyczne z żeliwa lub stali kwasoodpornej i z PE - PTFE. Wszystkie pompy muszą być higieniczne umywalne w systemie CIP. Ich budowa musi odpowiadać wysokim wymaganiom higieny, co więcej - konstrukcja pompy musi zapewnić jej łatwy demontaż w celu jej okresowego mycia, a nawet sterylizacji niektórych jej elementów. Elementy składowe pomp w branży spożywczej muszą być wykonane z materiałów mogących stykać się żywnością, a pompy winny posiadać odpowiednie certyfikaty Państwowego Zakładu Higieny.
komentarze (0)