Polski drób ma wolną drogę do Chin
- Autor: Adam Tubilewicz
- Data: 30-05-2018, 22:13

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Blokada eksportu polskiego drobiu na rynek chiński była następstwem wykrycia 3 grudnia 2016 r. pierwszego ogniska grypy ptaków w województwie lubuskim. W ciągu dwóch dni Chiny podjęły decyzję o wstrzymaniu importu z Polski mięsa drobiowego, jaj wylęgowych i piskląt. Regionalizację na produkty z Polski wprowadziły także Albania, Macedonia i Sri Lanka. Dodatkowo, zgodnie z zapisami świadectw zdrowia, wystąpienie przypadku ptasiej grypy automatycznie zamknęło przed nami granice takich państw, jak Azerbejdżan, Gruzja, Japonia, RPA, Tajwan i Wietnam.
Bilans strat
Nie ma wątpliwości, że to zamknięcie rynku Chin było najbardziej bolesne dla polskich eksporterów. W 2016 roku Polska wyeksportowała do Chin 13,5 tys. ton drobiu o wartości 25,2 mln euro wobec 10,6 tys. ton rok wcześniej. Przed wybuchem epidemii grypy ptaków Krajowa Rada Drobiarstwa szacowała, że eksport drobiu do Chin w kolejnych latach może zwiększyć się dziesięciokrotnie, a jego wartość sięgnie nawet 1 mld zł. Z tego powodu KRD-IG uruchomiła w 2016 r. biuro handlowe w Szanghaju.
komentarze (0)