Polski drób płynie w świat
- Autor: Rafał Więckiewicz
- Data: 23-05-2016, 12:01

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Od 15 lat produkcja drobiu systematycznie rośnie. W roku 2014 Polska stała się największym producentem drobiu w Unii Europejskiej. Produkcja branży drobiarskiej sięgnęła 2,1 mln ton i była blisko trzyipółkrotnie wyższa niż w roku 2000. Tak dobre rezultaty w głównej mierze wynikają z dynamicznego rozwoju eksportu, którego wolumen zwiększył się w tym okresie ponad dwudziestokrotnie.
Zgodnie z danymi Głównego Urzędu Statystycznego w roku 2015 odnotowaliśmy 10 proc. wzrost produkcji w stosunku do roku poprzedniego, osiągając tym samym rekordowy wynik 2,159 tys. ton w zakładach zatrudniających powyżej 50 osób. Na rynki zagraniczne trafiło 909 tys. ton mięsa oraz przetworów drobiowych, co stanowi łącznie 42 proc. ubiegłorocznej produkcji.
Jak przypomina Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej, obecny eksport polskiego drobiu przekroczył poziom całkowitej produkcji z roku 2004, kiedy to udało się wyprodukować 839 tys. ton mięsa drobiowego.
komentarze (1)
Oj tam, oj tam! To dlaczego takie jojczenie, że ceny spadają, że produkcja przewyższa popyt itd.?
Odpowiedz