Producenci patrzą na liczniki
- Autor: Łukasz Rawa
- Data: 16-10-2012, 19:44

Podnoszeniem efektywności interesują się praktycznie wszyscy uczestnicy rynku spożywczego, bez względu na branżę. Wynika to z energochłonnej specyfiki tej gałęzi przemysłu. Procesy technologiczne takie jak gotowanie, chłodzenie, pasteryzacja czy silnie zautomatyzowane pakowanie produktów generują duże koszty. Tymczasem ceny energii rosną powyżej wskaźnika inflacji.
Oszczędne technologie
Na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat efektywność energetyczna maszyn i linii produkcyjnych w Polsce znacznie wzrosła.
- Większość zakładów produkujących żywność wymieniła mało wydajne, wyeksploatowane i przestarzałe urządzenia na nowoczesne - zauważa Rafał Redzimski, dyrektor marketingu w firmie Dakstar.
Jako przykład wskazuje komory wędzarnicze Dakstar: - W porównaniu ze starszymi urządzeniami pozwalają zmniejszyć ubytki wagowe nawet o kilkanaście proc. W zależności od wielkości komory i natężenia produkcji takie urządzenie pozwala zaoszczędzić w skali roku nawet kilkaset tysięcy złotych, dzięki większej wydajno ści, mniejszym ubytkom i oszczędności energii, oraz znacznie zwiększyć produkcję z tej samej ilości surowca - podkreśla.
komentarze (1)
Nie płać rachunków za moc bierną!! Zamontuj baterie do kompensacji mocy biernej w swojej firmie. \"ELTAR-MALIDA Sp. z o.o.\" Konin
Odpowiedz