Prosto z kuchni na stół konsumenta
- Autor: Barbara Woźniak
- Data: 27-10-2015, 15:44

Szukasz lokalu handlowego do wynajęcia? Zobacz oferty na PropertyStock.pl
Na razie rolnicy nie mogą legalnie sprzedawać przetworzonej żywności, np. serów, kiełbas czy dżemów, a jedynie produkty nieprzetworzone. Aby sprzedawać przetworzone wyroby, muszą zarejestrować działalność gospodarczą. Od 1 stycznia 2016 r. to się zmieni.
Rolnicy będą mogli sprzedawać swoje produkty tylko we własnych gospodarstwach lub na niezadaszonych targowiskach, bez konieczności rejestracji działalności gospodarczej, i dalej pozostaną ubezpieczeni w KRUS. Nie będą zaś mogli sprzedawać ich przez internet, chyba że taką działalność gospodarczą założą.
Rozszerzone możliwości sprzedaży bezpośredniej dają szanse głównie mniejszym gospodarstwom rolnym, które ze względu na niewielką produkcję i małe dochody mają trudności w funkcjonowaniu na rynku.
Rolników nie będzie obowiązywała kwota wolna od podatku, ale limit obrotów, od którego będzie płacony podatek ryczałtem. W ramach tego podatku w wysokości 2 proc. będą mogli sprzedawać przetworzone produkty do wartości 150 tys. euro w ciągu roku.
komentarze (0)