Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Mięso

Przechowywanie żywności: Co zamiast chemii?

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz
  • Data: 19-11-2009, 11:21
Problem dłuższego przechowywania żywności istniał od zawsze. Na przestrzeni dziejów różnie sobie z nim radzono. Obecnie pod wpływem nacisków opinii publicznej szuka się innych niż chemia metod konserwacji żywności.
Przechowywanie żywności: Co zamiast chemii?

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Najstarszym sposobem konserwowania żywności było suszenie na powietrzu, później przy ogniu. Niektóre rodzaje żywności, jak ryby czy wołowinę, można było zasolić. Kopano także ziemianki i piwnice, gdzie mięso i ryby przechowywano w lodzie. Równie starym sposobem umożliwiającym dłuższe przechowywanie żywności było gotowanie, ale dopiero w 1810 roku, w związku z konkursem na opracowanie skutecznej metody konserwowania żywności dla wojska Napoleona, paryski cukiernik i piekarz Nicolas F. Appert zastosował gotowanie mięsa i jarzyn w hermetycznie zamkniętych naczyniach. Okazało się, że wysterylizowane produkty nie psuły się, dopóki naczynia nie zostały otwarte. Zależność procesów fermentacyjnych od rozwoju drobnoustrojów odkrył biolog francuski Louis Pasteur. W wyniku badań nad fermentacją mlekową, a później masłową, alkoholową i octową, prowadzonych w latach 1857-68 Pasteur zainicjował sterylizację w temperaturach niższych od 100 stopni C, nazywaną pasteryzacją.
Dalsza część artykułu (85%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (5)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • bleidorn@o2.pl 2009-12-06 08:57:56

    Czemu jarzyny na rynku sa obecnie znacznie wieksze niz dawniej i jak sie to osiaga ? Czy to nie jest szkodliwe dla zdrowia ?

    Odpowiedz
  • Jacek 2010-01-02 17:33:36

    W pierwszych słowach życzę zdrowego Nowego Roku. Po pierwsze kiedyś nie było tyle konserwantów a ludzie nie chorowali na choroby takie jakie teraz są . W pożywieniu brak jest cennych a zarazem naturalnych składników. Dzięki konserwantom i nieuczciwym producentom żywność jest bez wartości. Dla tego populacja ludzka jest słabsza , nieodporna na choroby. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  • Basia 2010-01-11 12:05:21

    Jarzyny są większe bo uzywa się do tego nawozów celem przyrostu masy białkowej (roslinnej) i lepszego wiązania wody. Czy szdodliwe to pokaże stan zdrowia nastepnych pokoleń. Lobbyści twierdzą, ze nie jest szkodliwe.

    Odpowiedz
  • LWL 2010-01-11 13:01:26

    Czy bioprotekcja czy to jest związane z stosowaniem Efektywnych Mikroorganizmów?

    Odpowiedz
  • Przemek 2010-02-13 11:38:14

    do: Jacek 02-01-2010, 17:33 To nie tylko producenci są tu winni, ale cały system \"postępowego rolnictwa\". Raport ze szczytu poświęconego sprawom Ziemi w 1992 roku dawał wgląd w stopień wyeksploatowania obszarów uprawnych i pastwisk na świecie na przestrzeni ostatnich 100 lat. Segregując dane według kontynentów, okazuje się, że najbardziej wyeksploatowana jest Ameryka Północna. Gleba w USA straciła 85% zawartości swoich składników mineralnych wskutek stosowania nowoczesnych sposobów uprawy. Większość pozostałych kontynentów wykazywała wyniki w przedziale 70-75%. Wyniki badań wskazywały, że najmniej uszczerbku doznała Australia – na obszarach uprawnych i pastwiskach utraciła ona tylko 55% zawartości minerałów. Co widać po tuszy Amerykanów. Aby zjeść treściwie, muszą jeść 3 x więcej. Padli ofiarą własnego \"wolnego rynku\", gdzie rządzi jedynie $. Pozdrawiam

    Odpowiedz

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!