Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Biznes i technologie

Przed nami wiele pracy - wywiad z prezesem ARR

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz
  • Data: 24-05-2016, 10:56
O sytuacji na rynkach rolnych, polskim biznesie spożywczym, a także o bezpieczeństwie żywnościowym i o promocji żywności z Łukaszem Hołubowskim, prezesem Agencji Rynku Rolnego, rozmawia Roman Wieczorkiewicz
Przed nami wiele pracy - wywiad z prezesem ARR

Jak pan ocenia polską branżę spożywczą? Co jest jej siłą, a co słabością?

Oceniając szeroko rozumiany krajowy sektor spożywczy, można stwierdzić, że należy do sektorów naszej gospodarki najlepiej radzących sobie zarówno w okresie przekształceń i dostosowań do jednolitego rynku, jak i w aktualnie niełatwej sytuacji na rynkach rolnych. Podstawę rozwojową sektora stanowi oparte na gospodarstwach rodzinnych rolnictwo o wielkich tradycjach, dysponujące znacznym obszarem ziemi, może nie najwyższej jakości, ale która w rękach polskich rolników zapewnia rosnącą od wielu lat produkcję rolną o wysokich parametrach jakościowych. Taka baza surowcowa pozwala na dynamiczny rozwój przetwórstwa rolno-spożywczego. Posiadamy nowoczesne i wciąż modernizowane linie produkcyjne, pozwalające na dostarczanie na rynek krajowy i rynki zagraniczne produktów o wysokich standardach, które mogą wszędzie konkurować. Świadczą o tym wyniki polskiego eksportu rolno-spożywczego. W odniesieniu do rolnictwa ważną kwestią jest przyśpieszenie tempa rozwoju integracji poziomej gospodarstw rolnych poprzez ich współdziałanie w ramach grup i organizacji producentów. Pozwoli to rolnikom uzyskać "wartość dodaną", wynikającą ze współpracy w zakresie produkcji, zbytu produktów czy wspólnego zaopatrzenia w środki produkcji. Jednocześnie poprawi ich pozycję na rynku jako partnerów dla innych uczestników łańcucha dostaw (przetwórstwa czy handlu). Jest to współpraca producentów rolnych z przemysłem przetwórczym (integracja pionowa). W tym zakresie jest dużo do zrobienia. Potrzebna jest jednak wola obu stron i promocja przykładów takiej współpracy, które stanowiłyby zachętę dla innych.

Jak w pana ocenie działa łańcuch żywnościowy: producent-przetwórca- handel?

Funkcjonowanie łańcucha żywnościowego w Polsce jest od dłuższego czasu przedmiotem zainteresowania instytucji publicznych. Podobnie jak w wielu innych krajach europejskich wymaga ciągłej poprawy. Problem nieefektywnego łańcucha żywnościowego, nierównego podziału korzyści pomiędzy jego ogniwami i nieodłącznie związanych z nim nieuczciwych praktyk handlowych dotyka zwłaszcza te podmioty, które są relatywnie słabsze od innych, a do takich z pewnością należą rolnicy i mali przetwórcy. Ze względu na duże rozdrobnienie rolnictwa w Polsce można się spodziewać, że problem ten w naszym kraju jest bardziej niż w innych krajach europejskich dotkliwy dla producentów rolnych i drobnych przetwórców. Dodatkowe i coraz to nowe opłaty narzucane przez sieci handlowe, niekorzystne warunki umów (np. warunki płatności) czy praktyki związane z wprowadzaniem tańszych marek własnych w tzw. "nowoczesnych kanałach dystrybucji" to główne problemy we "współpracy" dostawców żywności z coraz bardziej skoncentrowanymi sieciami handlowymi dysponującymi sklepami wielkopowierzchniowymi. Zakres i uciążliwość tych nieprawidłowości wymagają ingerencji ze strony organów krajowych i unijnych. Warto również zwrócić uwagę, że umocnienie pozycji rolników w relacjach z sieciami handlowymi może nastąpić poprzez działania integracyjne gospodarstw. Przepisy krajowe i europejskie dają rolnikom możliwość tworzenia grup, związków tych grup, organizacji producentów, a nawet organizacji międzybranżowych, które zdecydowanie mogłyby poprawić ich pozycję w łańcuchu żywnościowym, jednak stopień zorganizowania producentów jest w naszym kraju wciąż zbyt niski. Na poprawę sytuacji rolników w łańcuchu żywnościowym mogłoby także wpłynąć usprawnienie i popularyzacja sprzedaży bezpośredniej. Dodatkowo pewne możliwości dają przepisy unijne, które dopuszczają w państwach członkowskich wprowadzenie tzw. stosunków umownych w różnych branżach sektorarolno-spożywczego.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!