Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Biznes i technologie

Reformulacja: Chudsze, ale smaczniejsze?

  • Autor: Jacek Szymanek
  • Data: 23-05-2018, 10:46
Cola bez cukru, chipsy pozbawione soli i tłuszczu oraz nietuczące słodycze. Czy jest szansa, aby kiedykolwiek takie produkty powstały, były pyszne i cieszyły się popularnością wśród konsumentów? Odpowiedzią producentów jest reformulacja, czyli obniżenie zawartości soli, cukru i tłuszczu w produktach w odpowiedzi na epidemię chorób cywilizacyjnych.
Reformulacja: Chudsze, ale smaczniejsze?

Pod koniec minionego roku Instytut Żywności i Żywienia oraz organizacje branżowe podpisały "List intencyjny na rzecz optymalizacji wartości energetycznej lub/i składu produktów spożywczych w Polsce". W projekt zaangażowały się między innymi takie instytucje jak wspomniany IŻŻ, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP), POLBISCO - Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych, Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków, Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji (POHiD) oraz Związek Pracodawców Hoteli, Restauracji i Cateringu.

Dalsza część artykułu (95%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!