Rośnie apetyt na polskie mięso
- Autor: Łukasz Rawa
- Data: 07-03-2014, 11:50

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
W zeszłym roku eksport wieprzowiny do Chin wzrósł trzykrotnie w porównaniu do 2012 r. Dwukrotnie wzrosły wysyłki do Rosji i USA. Natomiast nasza wołowina cieszyła się dużym zainteresowaniem ze strony państw wyznawców islamu i judaizmu. Jednak ze względu na zakaz uboju rytualnego eksport na rynki arabskie został poważnie ograniczony. W 2013 r. struktura eksportu trzech głównych gatunków mięsa surowego nie uległa rewolucyjnej zmianie. Wieprzowina stanowiła ok. 34 proc., drób 44 proc., zaś wołowina 22 proc. eksportu. Głównym partnerem handlowym Polski w handlu mięsem nadal pozostają kraje Unii Europejskiej.
Cała naprzód
Zgodnie z danymi za okres styczeń-listopad 2013 r., Polska wyeksportowała łącznie 397,8 tys. ton świeżej, schłodzonej lub mrożonej wieprzowiny za sumę 824,5 mln euro. W porównaniu z analogicznym okresem 2012 r. eksport tego mięsa w ujęciu wartościowym i ilościowym zwiększył się o 18 proc. Cena jednostkowa eksportowanej wieprzowiny wyniosła średnio 2,07 euro/kg za okres 11 miesięcy 2013 r, wobec średnio 2,08 euro/kg w okresie 11 miesięcy 2012 r.
komentarze (0)