Rynek fuzji i przejęć w przemyśle spożywczym i handlu
- Autor: Paulina Bełżecka
- Data: 05-01-2012, 14:21
Szukasz lokalu handlowego do wynajęcia? Zobacz oferty na PropertyStock.pl
Wicedyrektor w firmie doradczej KPMG Piotr Grauer w swojej prezentacji zwrócił uwagę, iż konsolidację w sektorze spożywczym aktywizuje kilka czynników.Są to zmiany w handlu detalicznym, zawirowania na rynku surowców oraz stała presja na koszty operacyjne.
- Przykładem jest chociażby stały wzrost cen paliw, który przekłada się na koszty logistyki. Małym przedsiębiorstwom bardzo trudno optymalizować takie wydatki, a większym graczom łatwiej przenieść je na końcowego odbiorcę - mówił Piotr Grauer.
Zdaniem Kazimierza Marsa, prezesa spółki Tradis, właściciele firm powinni zadać sobie pytanie: Czy działalność ich spółek jest opłacalna i czy są w stanie rozwijać się dalej samodzielnie? - Jeśli nie, najwyższy czas pomyśleć o połączeniu - podsumował.
komentarze (0)