Rynek mięsa: Grypa krzyżuje plany drobiarzy
- Autor: Rafał Więckiewicz
- Data: 27-03-2017, 14:46

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Wirus ptasiej grypy jest kolejnym po ASF problemem, który w ostatnich miesiącach spadł na polski sektor mięsny. Wydaje się jednak, że jego konsekwencje mogą być dużo poważniejsze. Polskie drobiarstwo jest liderem Unii Europejskiej zarówno pod względem produkcji, jak i sprzedaży zagranicznej. Dynamiczny rozwój sprawił, że już kilka lat temu wyprzedziliśmy takie potęgi, jak Wielka Brytania, Francja czy Niemcy. Główny problem polega jednak na dużym uzależnieniu od eksportu, przede wszystkim do krajów unijnych. Zapotrzebowanie wewnętrzne jest zbyt niskie, aby zagospodarować szybko rosnący poziom produkcji.
- W 2015 r. samowystarczalność Polski pod względem produkcji drobiu, mierzona relacją wielkości produkcji do bilansowego spożycia, ukształtowała się na poziomie ok. 150 proc. Podobnie jak w latach poprzednich, znaczna część krajowej produkcji trafiła na eksport - w ubiegłym roku było to 35 proc. Spośród 146 tys. t wzrostu krajowej podaży (…) 86 proc. przyrostu trafiło na rynki zagraniczne, natomiast 14 proc. zostało rozdysponowane na rynku krajowym - wynika z raportu "Sektor drobiu. Perspektywy rozwoju sprzedaży zagranicznej" przygotowanego przez Bank Zachodni WBK.
komentarze (0)