Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Owoce i warzywa

Smak i jakość na eksport

  • Autor: Magdalena Brzózka
  • Data: 22-12-2015, 15:31
Polskie owoce i warzywa znane są na całym świecie. To, co je wyróżnia poza stosunkowo niską ceną, to smak i wysoka jakość. Polskimi hitami eksportowymi w kategorii owoce i warzywa są jabłka i pieczarki.
Smak i jakość na eksport

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Największym produktem eksportowym Polski z segmentu owoców są jabłka. Według danych Eurostatu eksport tych owoców od 2007 do 2014 r. zwiększył się wolumenowo w największym stopniu, bo 2,4-krotnie, osiągając wielkość 1,1 mln ton. Należy zaznaczyć, że to wynik gorszy od rekordowego wyniku z 2013 r., kiedy polscy producenci wyeksportowali 1,23 mln ton jabłek. Głównym problemem w ubiegłym roku było oczywiście rosyjskie embargo, które ograniczyło popyt na nasze produkty. Po krótkiej panice wśród sadowników okazało się, że polskie owoce z sukcesem podbijają kolejne rynki eksportowe.

Dalsza część artykułu (82%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!