Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Biznes i technologie

Specjaliści pilnie poszukiwani

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz
  • Data: 25-05-2015, 20:34
Polskie firmy spożywcze potrzebują coraz więcej specjalistów. Jednak ich podaż jest ograniczona, więc to oni coraz częściej stawiają warunki.
Specjaliści pilnie poszukiwani

Rynek specjalistów w branży spożywczej w Polsce rośnie, ponieważ cały szeroko pojęty sektor spożywczy dynamicznie się rozwija. Sektor spożywczy to ponad 2,5 tys. przedsiębiorstw, które wyprodukowały w 2013 r. towary o wartości prawie 228 mld zł. Firmy, aby utrzymać konkurencyjność, muszą zatrudniać dobrych, wykształconych pracowników.

Zdaniem Marka Jurkiewicza, dyrektora generalnego serwisu infoPraca.pl, w polskiej branży spożywczej mamy wysoko wykwalifikowanych specjalistów, ale jest to bardzo wąska grupa, dlatego tak często pracodawcy mają problem z pozyskaniem odpowiednich pracowników do pracy. - W najbliższy czasie przewiduję wzrost zapotrzebowania na specjalistów w sektorze spożywczym, w związku z rozwojem firm zajmujących się produkcją artykułów spożywczych i przetwórstwem, i ich coraz śmielszym zdobywaniem kolejnych rynków zagranicznych, jak np. Katar czy Arabia Saudyjska - mówi Marek Jurkiewicz.

Dalsza część artykułu (92%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (3)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Michał 2015-06-02 12:35:08

    Ja posiadam doświadczenie w b. spożywczej. Na rozmowach w dużych firmach chcieli by specjalistów. Wymagania ohhhh. Mam wszystko co potrzebują nawet doświadczenie. Ale jak rozmawiamy na temat finansów to milczenie. niech pan, Pani powie ile chce zarabiać. Nie będę wymieniał marek ale pracodawcy szacują takiego pracownika na 2000-3000pln. W B spoż pracuje się w temp. +2stc. Dochodzi do tego hałas, smród zagrożenia mikrobiologiczne etc. Pracodawcy nie robią badań środowiska pracy, nie udostępniają pracownikom inf. na temat wyników. jest to karygodne. Praca po 12godz. Za takie pieniądze to niech szukają sobie dalej. nie tyczy się to małych przedsiębiorców ale także dużych firm np. okolice Płońska. Dodatków w warunkach szkodliwych nie ma bo po co. Rąbiesz i tyle a po latach jesteś schorowany i lądujesz na bruku. W dzisiejszych czasach nikt ci nie pomoże. Nie polecam tym bardziej ludziom po studiach. nie po to człowiek się uczy aby potem za marne grosze siedział na odludziu, w buszu za 1000 pln na rekę.

    Odpowiedz
  • Bez podpisu 2015-06-04 16:25:36

    Nie specjaliści do pracy a do Wolontariatu. Nie dziwcie się, że za te pieniądze nikt nie będzie pracował

    Odpowiedz
  • Rad 2015-07-07 09:22:09

    Jasne, ale za pensje minimum 6000 tys zl a nie za 2500zl. Kelner w UK zarabia okolo 9000 tys zl, nie liczac napiwkow. Wiec wiemy czemu tyle ludzi wyjechalo/.

    Odpowiedz

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!