Spór o dobre imię kurczaka
- Autor: Rafał Więckiewicz
- Data: 13-03-2016, 12:52

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
W listopadzie KRD-IG złożyło do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów zawiadomienie o podejrzeniu stosowania przez Farmio S.A. praktyk naruszających zbiorowe interesy konsumentów. W ocenie Krajowej Rady Drobiarstwa Farmio miało wprowadzać konsumentów w błąd, sugerując, że ich produkty mają unikalny charakter, gdyż nie zawierają antybiotyków. Faktycznie jednak, jak podkreśla Łukasz Dominiak, dyrektor generalny KRD-IG,każde mięso drobiowe wyprodukowane zgodnie z zachowaniem przepisów prawnych jest wolne od antybiotyków. - Antybiotyki w produkcji drobiarskiej są podawane wyłącznie z przepisu lekarza weterynarii oraz pod jego pełną kontrolą. Dodatkowo po ich zastosowaniu konieczne jest zachowanie okresu karencji, którego długość jest uzależniona od rodzaju wykorzystanego leku. W trakcie okresu karencji pozostałości antybiotyków są usuwane z organizmu zwierząt. Po tym czasie mięso pochodzące od leczonego uprzednio kurczaka jest w pełni bezpieczne dla konsumentów - wyjaśnia Dominiak.
komentarze (1)
Temat bardziej na luzie : kronikaodkrywcow.pl
Odpowiedz