Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Mięso

Sztuczna, ale jak naturalna

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz
  • Data: 28-04-2010, 10:15
O sukcesie sprzedażowym coraz częściej decyduje spojrzenie klienta. Jak bowiem często może on spróbować wędlinę przed zakupem? Decyzja "kupić czy nie" zależy w dużej mierze od wyglądu produktu.
Sztuczna, ale jak naturalna

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Ludzie od niepamiętnych czasów przetwarzali mięso na wiele sposobów. Jednym z nich jest produkcja wędlin, która jest stosunkowo skomplikowanym procesem. Samo zmielone czy rozdrobnione w inny sposób mięso jeszcze nie jest wędliną. Staje się nią dopiero wówczas, gdy jest odpowiednio przyprawione, uwędzone oraz zapakowane w osłonkę lub siatkę, która nadaje wędlinie właściwą formę oraz wygląd.

Osłonki

Wędliny to przetwory mięsne z surowca rozdrobnionego w naturalnej lub sztucznej osłonce, którą można zdefiniować jako materiał otaczający wędliny. Pierwsze osłonki były wykonywane z jelit zwierzęcych, natomiast wraz z rozwojem nauki i przemysłu mięsnego, pojawiły się wytwarzane z kolagenu, celulozy lub substancji syntetycznych.

Dalsza część artykułu (88%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (4)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • rzeznik 2010-05-06 22:51:05

    trendy tzn. jak najwiecej fasoli smarowidla przypominajacego wedzenie i oczywiscie wody

    Odpowiedz
  • miesozerny 2010-05-06 22:56:43

    chyba lepiej zjesc kawalek upieczonego miesa niz kielbase lub szynki o 100 nazwach

    Odpowiedz
  • masaż 2010-05-08 14:06:42

    Proszę pisać na etykiecie, że sąto sztuczne osłonki, bo jak nie to firmę czeka kara 10% rocznego dochodu kary za fałszowanie żywności.Podziękujcie Panu Sawickiemu.

    Odpowiedz
  • new world order 2011-05-13 23:36:31

    Wszystko co sztuczne, nie moze bac dobre ani zdrowe...Tak samo jest z margaryna...Wystarczy sie zastanowic...Widac ze nic nie wiecie o Codex Alimentarius...A warto sie dowiedziec czym, jak i kiedy nas truja...

    Odpowiedz

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!