Technologia ma znaczenie
- Autor: Łukasz Rawa
- Data: 04-10-2013, 12:37

Nie jest tajemnicą, że producenci i przetwórcy żywności to firmy pracujące na niskich, kilkuprocentowych marżach i dużych wolumenach sprzedaży. W tej sytuacji, uzyskanie nawet niewielkiego wzrostu czy obniżenia kosztów ma olbrzymie znaczenie dla ostatecznych wyników firmy. Innowacyjne rozwiązania i technologie wykorzystywane są w celu poprawy efektywności, zwiększenia wartości dodanej do produktu i uniknięcia spowolnienia rozwoju. Drugim kierunkiem zmian jest poprawa jakości produktu oraz jego trwałości, przy jednoczesnym zmniejszaniu ilości sztucznych dodatków. Wyjście z trudnej sytuacji poprzez inwestycje w dobre technologie, choć wydaje się ryzykowne - w perspektywie jest opłacalne. W dobie silnej konkurencji jedynie odważna i oryginalna droga prowadzi do sukcesu.
Dostęp do informacji
Do obszarów, gdzie technologia umożliwia lepszą kontrolę procesu produkcji oraz poprawę wydajności i jakości, w pierwszej kolejności zaliczyć można integrację urządzeń odpowiedzialnych za rejestrację wszelkich procesów w ramach produkcji z systemem klasy ERP. - Szybszy dostęp do informacji dotyczących przepływów surowca i materiałów w procesie produkcyjnym umożliwia dokładne ustalenie, na jakim etapie jest realizacja zamówień. Dogłębna wiedza o wszystkich zachodzących procesach oraz osobach za nie odpowiedzialnych umożliwia również szybkie i bezbłędne zlokalizowanie określonego produktu, pracownika, surowca czy półproduktu, a nawet ich dostawcy. Jest to niezwykle istotne w przypadku, kiedy na rynek trafia partia niepełnowartościowych produktów i konieczne staje się ich skuteczne wycofanie - wskazuje Cezary Pszczoliński, prezes firmy Unsu. Z kolei systemy klasy MES pozwalają także na automatyzację planowania produkcji i sprzężenie planowania z systemem wagowym. Niezwykle cenna okazuje się również możliwość szczegółowego śledzenia kosztów produkcji.
komentarze (0)