Tektura i karton święcą tryumfy
- Autor: Magdalena Brzózka
- Data: 30-05-2018, 22:16

Sektorowi opakowań z tektury sprzyja popularność trendu eko, bo moda na ekologię dotyczy również rynku opakowań żywności. Wynika to z faktu, że opakowania żywności stanowią 60 do 70 proc. całego rynku opakowań. Zdaniem ekspertów świadomość atutów i wartości ekologicznych opakowań jest znacznie większa, lub szczególnie ważna, wśród i dla producentów opakowań - a wynika ona z presji ze strony użytkowników tych opakowań.
Jak zapewnia Wacław Wasiak, dyrektor Polskiej Izby Opakowań, jeśli chodzi o zastosowanie tektury w opakowaniach żywności, to praktycznie w 100 proc. opakowania wtórne i transportowe wykonywane są z tego materiału. - Dominującym odbiorcą tekturowych opakowań jest sektor żywności przetworzonej i świeżej. Opakowania z tektury stosujemy do pakowania owoców i warzyw, mięsa i ryb, ciast i wyrobów piekarniczych, słodyczy, a w szczególności tam, gdzie występują w charakterze opakowań wtórnych, nie kontaktujących się bezpośrednio z żywnością. Opakowania na bazie tektury są szeroko stosowane do pakowania żywności płynnej, w gastronomii (np. opakowania na pizze, kubki jednorazowe, tacki do kuchenek mikrofalowych i inne). Dodatkowo wraz z rozwojem handlu internetowego wzrośnie zapotrzebowanie na opakowania z tektury, zarówno na opakowania pierwotne, jak i wtórne - dodaje Wacław Wasiak.
komentarze (1)
Ja mam swój termosik a kawę robię w domu ;)www.delonghi.com/pl-pl/produkty/kawa/ekspresy-do-kawy#
Odpowiedz