Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Biznes i technologie

W folię opakowani

  • Autor: Paulina Mroziak
  • Data: 03-04-2013, 10:41
Firmy produkujące opakowania foliowe do żywności są zmuszone do wymyślenia kolejnych metod, technik, innowacji, by sprostać wyzwaniom rynku i oczekiwaniom konsumentów.
W folię opakowani

Ponadto w sektorze spożywczym udział opakowań z tworzyw sztucznych jest większy niż pozostałych.

Ciągle jest to segment perspektywiczny, tym bardziej że opakowania z tworzyw sztucznych, w tym z folii, mają wiele zalet w stosunku do innych opakowań.

Od kilkunastu lat segment foliowych opakowań do żywności stale rośnie. - Istnieje bardzo dużo różnorodnych trendów rynkowych oraz społecznych, które wskazują na atrakcyjność branży opakowań foliowych.

Urbanizacja, która prowadzi do zwiększonej konsumpcji przetworzonej żywności, ciągły wzrost inwestycji dokonywanych przez duże sieci handlowe, bardziej restrykcyjne przepisy dotyczące żywności, oczekiwania producentów żywności co do przedłużonego okresu przechowywania, możliwość zamiany innych materiałów (plastik, aluminium itp.), a także oczekiwania co do stosowania rozwiązań przyjaznych środowisku w zakresie recyklingu i/lub biodegradacji materiałów - wszystko to będzie miało bardzo duży wpływ na rozwój opakowań foliowych w niedalekiej przyszłości - wskazuje Klaus Damberg, prezes spółki Eurocast.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!