W pogoni za optymalizacją
- Autor: Łukasz Rawa
- Data: 10-11-2015, 15:13
Szybki roz wój przemysłu spożywczego w ostatnich latach zaowocował zniwelowaniem różnic w efektywności w stosunku do przemysłu ogółem. W tej chwili efektywność sektora żywnościowego mierzona wskaźnikami zysku operacyjnego, ROE czy wydajnością pracy na zatrudnionego jest na średnim poziomie dla przemysłu w Polsce.
Dalszy wzrost wydajności staje się więc coraz trudniejszym wyzwaniem. Jednakże największe przedsiębiorstwa z sektora rolno-spożywczego cały czas wdrażają innowacje.
Szczególnie wyraźnie widać to w zakresie optymalizacji procesów produkcji i pakowania. Wśród korzyści wynikających z zastosowania nowoczesnych technologii producenci żywności najczęściej wymieniają poprawę efektywności kosztowej i parametrów jakościowych produktów. Jednak coraz śmielej wskazują także na poprawę wyników oddziaływania firmy na środowisko naturalne czy też uzyskiwanie lepszej odpowiedzi na oczekiwania ze strony partnerów handlowych.
komentarze (0)