Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Biznes i technologie

W poszukiwaniu naturalnej słodyczy

  • Autor: Paulina Mroziak
  • Data: 16-03-2016, 10:24
Konsumenci chcą nie tylko ograniczenia ilości cukru w produktach spożywczych, ale także mają negatywne podejście do używania przez przemysł sztucznych słodzików. To otwiera możliwości dla innowacji wokół wykorzystania naturalnych zamienników cukru.
W poszukiwaniu naturalnej słodyczy

Według badań firmy Mintel, 61 proc. Polaków oraz 74 proc. respondentów powyżej 55. roku życia przyznaje się do zmniejszania spożycia słodkich pokarmów. Co więcej, 6 na 10 Polaków uważa, że biały cukier jest szkodliwy dla ich zdrowia. Co ciekawe, brązowy cukier cieszy się lepszą reputacją - jest uważany za korzystny dla zdrowia przez 44 proc. konsumentów w Polsce. Tendencja związana z odchodzeniem od cukru raczej nie będzie prowadzić do wzrostu zainteresowania sztucznymi słodzikami. Z analizy Mintela wynika, że prawie 39 proc. Polaków twierdzi, że stara się unikać żywności i napojów z zawartością syntetycznych substytutów cukru.

Po pierwsze - natura

- Niezaprzeczalnym faktem staje się negatywne postrzeganie białego cukru. Jakkolwiek konsumentom trudno zaakceptować mniej słodki smak, szczególnie tradycyjnych produktów spożywczych, to jednak biały cukier staje się "czarnym charakterem" na etykietach - nie chcą go w składzie żywności. Siłą rzeczy konsumenci - a w konsekwencji producenci - szukają alternatyw. Tu jednak pojawia się problem: trudno jest znaleźć surowiec, który zapewni profil smakowy i siłę słodzenia sacharozy, nie będąc nią - mówi Mateusz Kowalewski, prezes firmy Hortimex.

Dalsza część artykułu (84%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (1)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • ATEM 2016-03-23 04:46:57

    w owocach jest cukier ,i olbrzymia ilość nowych substancji ,,,,, leczy i nad tymi zagadnieniami pracuje nauka ,,,, pracuja nad odżywianiem i trawieniem ,,,,,,,,, ale w Polsce mamy odpowiednie gatunki ,,,,,, na świecie sknocili ,,,,,, szkoda że niszczymy nieudanymi technologiami wszystko ,,,,,,,,,

    Odpowiedz

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!