W poszukiwaniu naturalnej słodyczy
- Autor: Paulina Mroziak
- Data: 16-03-2016, 10:24

Według badań firmy Mintel, 61 proc. Polaków oraz 74 proc. respondentów powyżej 55. roku życia przyznaje się do zmniejszania spożycia słodkich pokarmów. Co więcej, 6 na 10 Polaków uważa, że biały cukier jest szkodliwy dla ich zdrowia. Co ciekawe, brązowy cukier cieszy się lepszą reputacją - jest uważany za korzystny dla zdrowia przez 44 proc. konsumentów w Polsce. Tendencja związana z odchodzeniem od cukru raczej nie będzie prowadzić do wzrostu zainteresowania sztucznymi słodzikami. Z analizy Mintela wynika, że prawie 39 proc. Polaków twierdzi, że stara się unikać żywności i napojów z zawartością syntetycznych substytutów cukru.
Po pierwsze - natura
- Niezaprzeczalnym faktem staje się negatywne postrzeganie białego cukru. Jakkolwiek konsumentom trudno zaakceptować mniej słodki smak, szczególnie tradycyjnych produktów spożywczych, to jednak biały cukier staje się "czarnym charakterem" na etykietach - nie chcą go w składzie żywności. Siłą rzeczy konsumenci - a w konsekwencji producenci - szukają alternatyw. Tu jednak pojawia się problem: trudno jest znaleźć surowiec, który zapewni profil smakowy i siłę słodzenia sacharozy, nie będąc nią - mówi Mateusz Kowalewski, prezes firmy Hortimex.
komentarze (1)
w owocach jest cukier ,i olbrzymia ilość nowych substancji ,,,,, leczy i nad tymi zagadnieniami pracuje nauka ,,,, pracuja nad odżywianiem i trawieniem ,,,,,,,,, ale w Polsce mamy odpowiednie gatunki ,,,,,, na świecie sknocili ,,,,,, szkoda że niszczymy nieudanymi technologiami wszystko ,,,,,,,,,
Odpowiedz