Wieprzowina, a potem długo nic
- Autor: Roman Wieczorkiewicz
- Data: 02-04-2008, 11:55

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Spożycie mięsa czerwonego w Polsce jest o 20 proc. mniejsze niż na zachodzie Europy. - Przy obecnym wzroście gospodarczym i poprawie zamożności polskich rodzin uważam, że trend spożycia będzie rosnący - mówi Witold Choiński, prezes Izby Gospodarczej Polskie Mięso. I dodaje: we wszystkich rodzajach mięs.
Najnowsze trendy, zalecające duże spożycie warzyw, wpływają na zmianę sposobu żywienia, lecz nie zmieniają one istotnie poziomu spożycia mięsa w Polsce, które nadal jest ważnym elementem diety - uważa Maciej Duda, prezes PKM Duda. W stosunku do Europy Zachodniej spożycie czerwonego mięsa w Polsce jest nadal o ok. 20 proc. niższe.
- Zmianie tej sytuacji ma służyć Fundusz Promocji Mięsa. Chcemy doprowadzić do zwiększenia konsumpcji tego produktu i utrwalenia jego walorów zdrowotnych i smakowych w świadomości społecznej - deklaruje Witold Choiński.
komentarze (0)