Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Mięso

Wieprzowina, a potem długo nic

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz
  • Data: 02-04-2008, 11:55
Prawie nie jemy mięsa innego niż wieprzowina i drób. Coraz mniej jest na naszych stołach wołowiny, a inne rodzaje mięsa pojawiają się tam w śladowych ilościach. I nic nie wskazuje na to, żeby te trendy mocno się zmieniły.
Wieprzowina, a potem długo nic

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Spożycie mięsa czerwonego w Polsce jest o 20 proc. mniejsze niż na zachodzie Europy. - Przy obecnym wzroście gospodarczym i poprawie zamożności polskich rodzin uważam, że trend spożycia będzie rosnący - mówi Witold Choiński, prezes Izby Gospodarczej Polskie Mięso. I dodaje: we wszystkich rodzajach mięs.

Najnowsze trendy, zalecające duże spożycie warzyw, wpływają na zmianę sposobu żywienia, lecz nie zmieniają one istotnie poziomu spożycia mięsa w Polsce, które nadal jest ważnym elementem diety - uważa Maciej Duda, prezes PKM Duda. W stosunku do Europy Zachodniej spożycie czerwonego mięsa w Polsce jest nadal o ok. 20 proc. niższe.

- Zmianie tej sytuacji ma służyć Fundusz Promocji Mięsa. Chcemy doprowadzić do zwiększenia konsumpcji tego produktu i utrwalenia jego walorów zdrowotnych i smakowych w świadomości społecznej - deklaruje Witold Choiński.

Wieprzki prowadzą

Dalsza część artykułu (84%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!