Wilgoć i temperatura
- Autor: Roman Wieczorkiewicz
- Data: 19-11-2009, 13:11
Wilgoć w procesie produkcji, przechowywania i handlu żywnością ma kluczowe znaczenie. Jej nadmiar powoduje psucie się żywności. Dlatego urządzenia pomiarowe są nieodzowne, jeśli ma być zachowana wysoka jakość produktów.
Parametry, które odgrywają najistotniejszą rolę w monitoringu procesów w przemyśle spożywczym, to temperatura i wilgotność. Aby mieć pewność, że pomiary są wykonywane prawidłowo, należy wybrać odpowiedni krok pomiarowy i przede wszystkim odpowiedni miernik. Pomiar wilgotności względnej wymaga szczególnej uwagi, zwłaszcza jeśli chodzi o pomiar długoterminowy przy przechowywaniu produktów suchych. Rozwój mikroorganizmów w dużej mierze zależy od wilgotności i temperatury. Gdy nie ma pewności, czy w pomieszczeniach panuje odpowiednia wilgotność, szybko się może okazać, że wszystkie przechowywane dobra stają się bezużyteczne. Dodatkowo należy zwrócić szczególną uwagę na zmiany temperatury.
Temperatura jest najczęściej mierzonym fizycznym parametrem. Termometry cyfrowe stają się standardem w niemal wszystkich aplikacjach. Dodatkowym czynnikiem, który jest niezmiernie ważny w monitoringu produktów spożywczych, jest czas, więc coraz częściej spotyka się systemy monitoringu danych pomiarowych w dłuższym okresie.
Dalsza część artykułu (82%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium".
lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie
komentarze (2)
Ciekawe tylko czemu to szanowni Redaktorzy Portalu nie mówią o polskich producentach dobrej aparatury do monitoringu klimatu oraz HACCP. A jest ich kilku.
OdpowiedzBo Kimo im pewnie zapłaciło
Odpowiedz