Wojna z kaloriami
- Autor: Paulina Mroziak, Roman Wieczorkiewicz
- Data: 27-10-2015, 21:06

Szukasz lokalu handlowego do wynajęcia? Zobacz oferty na PropertyStock.pl
Według danych Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, już 22,3 proc. uczniów szkół podstawowych i gimnazjów ma nadwagę lub jest otyłych, w przypadku dorosłych właściwie już można mówić o epidemii otyłości. 6 4 proc. Polaków i ponad 49 proc. Polek waży za dużo. - Ludzie nadal nie postrzegają otyłości jako choroby, r aczej jako p roblem e stetyczny. A to j est c horoba, i co więcej, prowadzi do rozwoju szeregu innych groźnych metabolicznych chorób: cukrzycy, nadciśnienia tętniczego krwi, miażdżycy i około 80 innych - tłumaczy prof. Joanna Wyka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Otyłość to poważne wyzwanie, z którym firmom spożywczym przyjdzie się mierzyć w nadchodzących latach. Nie tylko w kontekście zagrożenia dla zdrowia i życia potencjalnych konsumentów, ale także niezwykle popularnych obecnie trendów prozdrowotnych i mody na zdrową, ekologiczną żywność.
Przyjemność vs. umiar
komentarze (1)
PRAWIDŁOWA BIOLOGICZNIE, PROZDROWOTNA METODA ODŻYWIANIA: Tzw. dla współczesnego człowieka powinna akceptować wszelkie uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją narzucone reguły. Stanowi to trudny problem, ale bez badań; krew, wydzieliny, wydaliny, pierwiastki włosa, jest to absolutnie niemożliwe. WTEDY MOŻNA TYLKO PRZERZUCAĆ SIĘ PSEUDO REGUŁAMI: Na węch i czucie, również przypuszczenia. Kto zada sobie trud i zbada jak podnosi się poziom cukru przy poszczególnych produktach, jaki jest wpływ tłuszczów i jak, tj. w jakiej ilości się odkładają, jak organizm oddziaływuje na rodzaje białek itd. to wyniki dla wszystkich ludzi są niemal identyczne ew. drobna skala technicznego błędu. A WIĘC; PRZY ZWALCZANIU WSZELKICH CHORÓB / OTYŁOŚCI, RÓWNIEŻ CUKRZYCY TYPU 2, WAŻNA JEST WIEDZA: Klasyfikująca pożywienie na kategorie uwzględniające zawartość tłuszczów, NISKICH WĘGLOWODANÓW, WYSOKICH WĘGLOWODANÓW; tj. tych które sprzyjają powstawaniu otyłości i cukrzycy typu 2, a które nie, oraz pozostałych składników. Stosunkowo prostym jest zaznajomić się z tabelami pożywienia wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU. To wystarcza, aby samemu decydować o łatwym doborze składników swojej diety, co stanowi na szczęście, rozwiązanie trudnego problemu dotyczącego zwalczania obu chorób. Lekarz rodzinny jednoznacznie, też nam to potwierdzi.
Odpowiedz