Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Handel

Wojna z kaloriami

  • Autor: Paulina Mroziak, Roman Wieczorkiewicz
  • Data: 27-10-2015, 21:06
Przemysł spożywczy, obwiniany za postępującą epidemię nadwagi i otyłości, postanowił uruchomić szereg inicjatyw w walce z tym zjawiskiem. Wpływa to już nie tylko na segment produktów "fit", ale na cały rynek żywności i handlu.
Wojna z kaloriami

Szukasz lokalu handlowego do wynajęcia? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Według danych Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, już 22,3 proc. uczniów szkół podstawowych i gimnazjów ma nadwagę lub jest otyłych, w przypadku dorosłych właściwie już można mówić o epidemii otyłości. 6 4 proc. Polaków i ponad 49 proc. Polek waży za dużo. - Ludzie nadal nie postrzegają otyłości jako choroby, r aczej jako p roblem e stetyczny. A to j est c horoba, i co więcej, prowadzi do rozwoju szeregu innych groźnych metabolicznych chorób: cukrzycy, nadciśnienia tętniczego krwi, miażdżycy i około 80 innych - tłumaczy prof. Joanna Wyka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Otyłość to poważne wyzwanie, z którym firmom spożywczym przyjdzie się mierzyć w nadchodzących latach. Nie tylko w kontekście zagrożenia dla zdrowia i życia potencjalnych konsumentów, ale także niezwykle popularnych obecnie trendów prozdrowotnych i mody na zdrową, ekologiczną żywność.

Przyjemność vs. umiar

Dalsza część artykułu (93%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (1)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • AnitaMONROY, Wwa 2015-10-28 16:45:36

    PRAWIDŁOWA BIOLOGICZNIE, PROZDROWOTNA METODA ODŻYWIANIA: Tzw. dla współczesnego człowieka powinna akceptować wszelkie uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją narzucone reguły. Stanowi to trudny problem, ale bez badań; krew, wydzieliny, wydaliny, pierwiastki włosa, jest to absolutnie niemożliwe. WTEDY MOŻNA TYLKO PRZERZUCAĆ SIĘ PSEUDO REGUŁAMI: Na węch i czucie, również przypuszczenia. Kto zada sobie trud i zbada jak podnosi się poziom cukru przy poszczególnych produktach, jaki jest wpływ tłuszczów i jak, tj. w jakiej ilości się odkładają, jak organizm oddziaływuje na rodzaje białek itd. to wyniki dla wszystkich ludzi są niemal identyczne ew. drobna skala technicznego błędu. A WIĘC; PRZY ZWALCZANIU WSZELKICH CHORÓB / OTYŁOŚCI, RÓWNIEŻ CUKRZYCY TYPU 2, WAŻNA JEST WIEDZA: Klasyfikująca pożywienie na kategorie uwzględniające zawartość tłuszczów, NISKICH WĘGLOWODANÓW, WYSOKICH WĘGLOWODANÓW; tj. tych które sprzyjają powstawaniu otyłości i cukrzycy typu 2, a które nie, oraz pozostałych składników. Stosunkowo prostym jest zaznajomić się z tabelami pożywienia wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU. To wystarcza, aby samemu decydować o łatwym doborze składników swojej diety, co stanowi na szczęście, rozwiązanie trudnego problemu dotyczącego zwalczania obu chorób. Lekarz rodzinny jednoznacznie, też nam to potwierdzi.

    Odpowiedz

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!