Zaczęło się od targowiska
- Autor: Łukasz Rawa
- Data: 13-05-2010, 12:00

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Historia Zakładów Mięsnych Dobrosławów zaczyna się w lutym 1992 r., kiedy to Henryk Amanowicz zarejestrował działalność gospodarczą pod nazwą: PHU Ubojnia. W jej ramach skupował żywiec od innych hodowców i prowadził jego ubój. Była to jednak działalność na małą skalę. Wcześniej wraz z żoną prowadził czternastohektarowe gospodarstwo rolne nastawione na produkcję i sprzedaż owoców miękkich oraz hodowlę trzody. Płody rolne i mięso z własnej hodowli sprzedawał na targowisku.W 1993 r. Henryk Amanowicz zdecydował, że zbuduje ubojnię trzody chlewnej i bydła. Według założeń, miał to być niewielki zakład, ubijający maksymalnie do 100 szt. dziennie. W okolicy Dobrosławowa brakowało takiego zakładu.
- Praktycznie już po dwóch miesiącach wiedziałem, że to była trafna decyzja, mająca swoje odzwierciedlenie we wzroście sprzedaży i coraz lepszych wynikach finansowych. Firma zaczęła się prężnie rozwijać - wspomina Henryk Amanowicz.
komentarze (6)
Życzę dalszych sukcesów!
OdpowiedzMiło współpracować z tak prężną firmą
OdpowiedzZnam tego pana osobiście i dużo szczegółów, bardzo ważnych pominięto, jak wyzysk rolnika oraz korumpowanie urzędników
OdpowiedzModerator: komentarz został usunięty ze względu na naruszenie zasad forum. Prosimy o zachowanie kultury dyskusji.
OdpowiedzSzkoda, że nie dał jeszcze ludzią słowników...
Odpowiedz