Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Handel

Zarządzanie, technologie i produkt w branży mięsnej

  • Autor: Łukasz Rawa
  • Data: 05-01-2012, 14:20
Procesy konsolidacyjne w branży mięsnej są nieuniknione, ale będą niezwykle trudne do przeprowadzenia - stwierdzili uczestnicy IV Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2011 r.

Szukasz lokalu handlowego do wynajęcia? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Poprawienie wewnętrznych relacji może pomóc branży mięsnej bardziej niż fundusze inwestycyjne - przekonywał Dariusz Formela, prezes CM Makton i członek zarządu PKM Duda w trakcie panelu dyskusyjnego pod hasłem "Mięso: Zarządzanie, technologie i produkt, a kłopoty z bazą surowcową". Jego zdaniem, potrzebne są dyskusje na poziomie właścicieli zakładów mięsnych. - Kiedy dojdą do wniosku, że warto stworzyć duży podmiot, powstanie on - powiedział prezes CM Makton. Stwierdził również, że branża mięsna jest najbardziej nieskonsolidowaną ze wszystkich gałęzi przemysłu spożywczego.

- Cztery największe podmioty, czyli Animex, Sokołów, PKM Duda i Pini Polonia mają zaledwie 22-24 proc. rynku - wskazał.

Dodał, że wartość rynku mięsa czerwonego to 22-23 mld zł. - Warto się schylić po te pieniądze - akcentował.

Dalsza część artykułu (80%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!