Zarządzanie, technologie i produkt w branży mięsnej
- Autor: Łukasz Rawa
- Data: 05-01-2012, 14:20
Szukasz lokalu handlowego do wynajęcia? Zobacz oferty na PropertyStock.pl
Poprawienie wewnętrznych relacji może pomóc branży mięsnej bardziej niż fundusze inwestycyjne - przekonywał Dariusz Formela, prezes CM Makton i członek zarządu PKM Duda w trakcie panelu dyskusyjnego pod hasłem "Mięso: Zarządzanie, technologie i produkt, a kłopoty z bazą surowcową". Jego zdaniem, potrzebne są dyskusje na poziomie właścicieli zakładów mięsnych. - Kiedy dojdą do wniosku, że warto stworzyć duży podmiot, powstanie on - powiedział prezes CM Makton. Stwierdził również, że branża mięsna jest najbardziej nieskonsolidowaną ze wszystkich gałęzi przemysłu spożywczego.- Cztery największe podmioty, czyli Animex, Sokołów, PKM Duda i Pini Polonia mają zaledwie 22-24 proc. rynku - wskazał.
Dodał, że wartość rynku mięsa czerwonego to 22-23 mld zł. - Warto się schylić po te pieniądze - akcentował.
komentarze (0)