Żywność przyjazna środowisku
- Autor: Łukasz Rawa
- Data: 24-10-2014, 09:48

Chociaż w Polsce świadomość producentów dotycząca wpływu ich działalności na środowisko jest jeszcze wciąż stosunkowo niska, można znaleźć coraz więcej przykładów firm, które na stałe wpisały inwestycje proekologiczne do swoich strategii CSR. Na razie jednak znacznie większą grupę stanowią przedsiębiorstwa spożywcze, które wdrażają tego typu samoograniczenia nie z pobudek etycznych, a w ramach zwiększenia efektywności produkcji. Zwykle oznacza to mniejsze zużycie zasobów, co de facto ma pozytywny wpływ na środowisko naturalne.
Alan Clark, prezes SABMiller, podkreśla, że niedostatek wody i zmiany klimatyczne należą do najpoważniejszych wyzwań, z którymi musi się zmierzyć współczesne społeczeństwo. Szczęśliwie, szkodliwy wpływ wywierany przez fabryki na naszą planetę można na wiele różnych sposobów neutralizować. Można na tym nawet zarobić.
komentarze (0)