Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Biznes i technologie

Żywność przyjazna środowisku

  • Autor: Łukasz Rawa
  • Data: 24-10-2014, 09:48
Redukcja zużycia energii, ograniczanie emisji dwutlenku węgla do atmosfery i minimalizacja zużycia wody - to tylko niektóre z rozwiązań proekologicznych wdrażanych w krajowych zakładach przetwórstwa spożywczego. Rosnąca liczba firm stosuje zasady odpowiedzialnego biznesu.
Żywność przyjazna środowisku

Chociaż w Polsce świadomość producentów dotycząca wpływu ich działalności na środowisko jest jeszcze wciąż stosunkowo niska, można znaleźć coraz więcej przykładów firm, które na stałe wpisały inwestycje proekologiczne do swoich strategii CSR. Na razie jednak znacznie większą grupę stanowią przedsiębiorstwa spożywcze, które wdrażają tego typu samoograniczenia nie z pobudek etycznych, a w ramach zwiększenia efektywności produkcji. Zwykle oznacza to mniejsze zużycie zasobów, co de facto ma pozytywny wpływ na środowisko naturalne.

Alan Clark, prezes SABMiller, podkreśla, że niedostatek wody i zmiany klimatyczne należą do najpoważniejszych wyzwań, z którymi musi się zmierzyć współczesne społeczeństwo. Szczęśliwie, szkodliwy wpływ wywierany przez fabryki na naszą planetę można na wiele różnych sposobów neutralizować. Można na tym nawet zarobić.

Dalsza część artykułu (87%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!