...i wiele powinna robić, aby przetwórcy mogli lepiej działać - mówili przedsiębiorcy podczas dyskusji otwierającej I Forum Rynku Spożywczego. Minister rolnictwa odpowiadał, że do wielu rzeczy władza nie jest biznesowi potrzebna i nie należy się na nią za bardzo oglądać.
Na I Forum Rynku Spożywczego wręczyliśmy po raz pierwszy nagrody RS. Czterem firmom przyznaliśmy tytuły "Lidera rynku", trzy nagrodziliśmy za "Produkt roku", dwie za "Innowację roku" i dwie firmy wspólnie za "Wydarzenie roku".
We wsi Osieki, kilkanaście kilometrów od Koszalina, przy drodze do nadmorskich Łazów, stoi budynek z wysokim dymiącym kominem. Na ścianie napis "Gorzelnia".
W przeszłości przy wytwarzaniu wędlin stosowano jedynie sól, saletrę i przyprawy. Obecnie lista stosowanych i dozwolonych dodatków liczy kilkaset pozycji. Skąd taka popularność dodatków?
W ostatniej dekadzie znacznie się zwiększyło znaczenie przewozów dystrybucyjnych do niewielkich placówek handlowych. Tam gdzie nie wjedzie duża ciężarówka, muszą dotrzeć samochody dostawcze średniej wielkości. Wiele z nich to chłodnie.
Producenci maszyn przeznaczonych do napełniania i pakowania płynnych produktów spożywczych dostosowują rozwiązania technologiczne do zmieniających się trendów konsumenckich oraz starają się sprostać wymogom maksymalnego podniesienia higieny procesów technologicznych. Dotyczy to zwłaszcza produktów wrażliwych mikrobiologicznie.
Większość analityków prognozuje, że dopiero w roku 2009 polskie przedsiębiorstwa z prawdziwą siłą odczują skutki światowego kryzysu finansowego, a główne wskaźniki ekonomiczne wyraźniej go odzwierciedlą.
Handel, konkurencyjność i wzrost efektywności, sposoby finansowania firm oraz problemy mleczarstwa były tematami paneli podczas I Forum Rynku Spożywczego. Niemal 50 panelistów, kilkuset słuchających dyskusji, 4 prezentacje. Tak było w hotelu Sheraton 11 grudnia 2008 r.
Na temat poziomu i jakości kampanii reklamowych prowadzonych przez sieci handlowe w Polsce z Adamem Miecznikowskim z agencji Publicis, Jarosławem Chludzińskim z agencji PZL oraz Dorotą Karwalą z sieci Tesco rozmawia Łukasz Stępniak.
O kryzysie gospodarczym, planach inwestycyjnych i handlowych, zagadkowości rynku wschodniego oraz o satysfakcji, jaką daje jednoosobowe kierowanie firmą, z prezesem Zakładów Mięsnych Łmeat Łuków Ryszardem Smolarkiem rozmawia Jerzy Korejwo.
Wydarzeniem roku 2008 było połączenie Hoop SA i Kofola Holding. Powstała w ten sposób trzecia pod względem wielkości firma w Europie Środkowej. Ważne również było przejęcie przez Polskie Zdroje dystrybucji wody Muszyna Minerale.
Rynek przetwórstwa owocowo-warzywnego jest stabilny i nowoczesny. Przedsiębiorstwa zainwestowały miliony euro w rozwój zakładów. Niestety, wciąż brakuje strategii dla tego sektora oraz jego konsolidacji.
Konsolidacja mleczarstwa jest koniecznością. Musi za nią jednak iść rachunek ekonomiczny. W gospodarce wolnorynkowej o przetrwaniu firmy decyduje umiejętność taniego produkowania i temu musi służyć konsolidacja. Gdy połączone spółdzielnie nie redukują zatrudnienia, nie grupują produkcji, konsolidacja nie prowadzi do niczego.
Wiele wskazuje na to, że w 2009 roku prawdopodobnie upadnie więcej małych i średnich zakładów niż w obfitującym w bankructwa roku poprzednim. Duże koncerny mięsne powoli szykują się do przejęć.
Na polskim rynku wśród największych firm z branży słodyczy są Cadbury Wedel, Nestlé Polska, Mars Polska, Kraft Foods, Jutrzenka Colian, Wawel i Mieszko. Większość z nich to filie globalnych koncernów i to one przede wszystkim mają środki, by konsolidować branżę.
W pierwszej połowie 2008 roku dużo się o fuzjach i przejęciach w branży spożywczej mówiło. I wydawało się, że w drugiej połowie roku wysyp połączeń firm nastąpi - szczególnie w mleczarstwie. Ale stało się inaczej.
O ile w ubiegłym roku polski handel detaliczny konsolidował się dość niemrawo, o tyle obecny kryzys może doprowadzić do fali upadłości i przejęć sieci handlowych. Najwięksi gracze przygotowują się już do akwizycji. Tylko czy będzie ich na nie stać?
Polacy generalnie rzecz biorąc są mięsożercami - nic więc dziwnego, że największe obroty (ok. 60 proc.) na rynku dań gotowych generują właśnie produkty warzywno-mięsne.
Przetwórstwo rybne w Polsce ma zaledwie 110-letnią tradycję. Od kilku lat należy do najszybciej rozwijających się branż krajowego sektora żywnościowego. Dziś ten rynek żyje w znacznej mierze z eksportu i wart jest 4 mld zł.
Do niedawna import win rósł dynamicznie. Według firmy badawczej Nielsen, tylko od sierpnia 2007 r. do lipca 2008 r. wina sprzedano w Polsce o ponad 8,8 miliona litrów więcej niż w poprzednim okresie. W ujęciu wartościowym dało to ponad 15-proc. wzrost sprzedaży i przychód całkowity na poziomie 1,5 miliarda złotych. Ten rok może się jednak okazać dla importerów win znacznie gorszy.
Kolorowe drinki - wyszukane mieszanki egzotycznych składników - są serwowane nie tylko w stylowych barach czy modnych restauracjach. Na całym świecie liczący się gracze sektora spożywczego odkrywają zalety crossingu, a producenci rozszerzają ofertę dostępnych produktów, wykorzystując ciekawe możliwości ich łączenia.
...obiadem podziel się z przyjacielem, kolację oddaj wrogowi - to maksyma, którą znamy od wczesnego dzieciństwa. Coraz częściej jednak w zabieganym i zapracowanym świecie ten najważniejszy posiłek zjadamy w pośpiechu, często dopiero w pracy.
Stworzony przez Bogusława Kowalskiego Graal przeszedł nietypową drogę - zaczynał od handlu produktami innych firm. Potem, mając zapewniony zbyt, wziął się za produkcję.
Nie wiadomo, ile mamy w Polsce młynów. Jest pewne, że są coraz nowocześniejsze i jest ich coraz mniej. Na wartym ok. 3 mld zł rynku robi się jednak coraz ciaśniej, a w czołówce branży moszczą się coraz bardziej zdecydowanie firmy z kapitałem niemieckim.
Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku
Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze
Obserwuj Portal Spożywczy na Instagramie
Portal Spożywczy: dołącz do nas na LinkedIn
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych
Globalny kanał RSS
Zobacz więcej kanałów RSS
NEWSLETTER
NAPISZ DO NAS
Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP
Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!