Od jak dawna na terenach obecnej Polski jest warzone piwo? Na pewno od przeszło tysiąca lat. A od kiedy produkowane jest w Ciechanowie? Pewnie tak samo długo.
Sektor mięsny wymaga od dostawców i integratorów rozwiązań IT specyficznego podejścia, wymuszanego przez niestandardowy proces produkcji - najpierw odbywa się rozbiór, następnie wytwarzanie produktu finalnego. Ponadto caty proces przetwórczy, od dostawy surowca przez detal, po odbiór asortymentu, musi być ściśle monitorowany.
Inwestycyjny boom w sektorze mięsnym związany byt z wejściem Polski do UE. Firmy, by utrzymać się na konkurencyjnym rynku i spełnić wyśrubowane normy unijne, musiały zainwestować w nowoczesne linie technologiczne.
Opakowanie, z angielska określane jako Bag-in-Box (worek w pudełku), choć znane od półwiecza, w ostatnich latach robi zawrotną karierę, nie tylko w przemyśle spożywczym. W Polsce dopiero zdobywa sobie prawo obywatelstwa.
Z Tadeuszem Badachem, prezesem OSM Krasnystaw, o kondycji polskiego mleczarstwa i jego perspektywach w najbliższym czasie, a także o tym, jak radzi sobie w trudnej sytuacji mleczarnia w Krasnymstawie, rozmawiają Jan Bazyl Lipszyc i Roman Wieczorkiewicz.
Rzemiosło wędliniarskie w Polsce przetrwało niejeden kryzys ekonomiczny, wiele wojen i innych nieszczęść. Strażnikami tej tradycji są małe i średnie zakłady mięsne. Regionalne receptury i technologie to ich broń w walce z narastającą dekoniunkturą
Świński dołek, spowolnienie gospodarki, brak kredytów na bieżącą działalność, kłopoty z opcjami walutowymi, wysokie koszty produkcji, świńska grypa, brak konsolidacji, szara strefa...
Sosnowiecka spotka kierowana przez Mariana Dudę upada. Sąd nie orzekł jeszcze o formie, w jakiej się to stanie, jednak prawdopodobna wydaje się jedynie upadłość likwidacyjna.
Pod koniec lat 80. Lucjan Pilśniak otworzył sklep mięsny. Po kilku latach był już właścicielem hurtowni, rozbieralni mięsa i zakładów mięsnych o ponadstuletniej tradycji.
Z małej państwowej przetwórni na skraju bankructwa, Indykpol wyrósł na krajowego lidera w produkcji mięsa indyczego i jego przetworów, a także znaczącego producenta przetworów drobiowych. Doskonale wykorzystał 20 lat transformacji gospodarczej.
Producenci drobiu wierzą, że wraz z zeszłym rokiem skończył się dla nich okres dekoniunktury. Jeżeli nie wydarzy się żadna katastrofa o skali porównywalnej do epidemii ptasiej grypy, ten rok powinien być dla nich udany.
W dobie kryzysu przedsiębiorstwa szukają oszczędności. Cięcia nie ominą oczywiście budżetów reklamowych. W I kwartale rynek reklamowy skurczył się prawie o 9 proc., czyli o 160 mln zt. Jednak ta tendencja nie dotyczy mleczarni, które zwiększają aktywność reklamową.
W zakładach przetwórstwa spożywczego utrzymanie odpowiednich warunków temperaturowych i jakościowych powietrza jest jednym z newralgicznych czynników związanych z produkcją i przechowywaniem. Zastosowanie systemów wentylacji i klimatyzacji oraz instalacji chłodniczych wymaga dostosowania rozwiązań do specyficznych wymogów tego sektora.
Żadna szanująca się firma nie może sobie pozwolić, aby konsument znalazł w jej produkcie śrubę czy odłamek szkła. Taki wypadek niszczy markę firmy oraz może narazić przedsiębiorstwo na wysokie koszty odszkodowania.
Na Ustawę o funduszach promocji producenci i przemysł rolno-spożywczy czekali kilka lat. Weszła ona w życie 1 lipca, ale pierwsze efekty przyniesie w przyszłym roku.
Roczna sprzedaż mrożonych deserów właściwie się nie zmienia, jednak wartość rynku zwiększa się nawet o kilkanaście procent rocznie. wniosek prosty: w Polsce zaczynają królować lody z wyższej półki.
Na temat trudnego dla przetwórców owoców i warzyw sezonu 2009, drogiego surowca oraz ambitnych planów inwestycyjnych z Tomaszem Wielgomasem, wiceprezesem firmy Dawtona, rozmawiają Łukasz Stępniak i Adam Domagała.
Minister rolnictwa chciałby zmusić sieci handlowe w całej UE do obniżenia marż na produkty spożywcze, aby sprawiedliwie dzieliły się zyskami z rolnikami i przetwórcami. Wydawałoby się, że wszyscy, poza handlowcami, przyklasną idei, jednak zamiast oklasków, często widać pukanie się w głowę.
Z prezesem zarządu spółki Animex Dariuszem Nowakowskim o problemach branży mięsnej w czasie kryzysu, braku polskich świń, pozycji Animeksu na rynku i oczywiście o konsolidacji rozmawia Jan Bazyl Lipszyc.
Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku
Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze
Obserwuj Portal Spożywczy na Instagramie
Portal Spożywczy: dołącz do nas na LinkedIn
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych
Globalny kanał RSS
Zobacz więcej kanałów RSS
NEWSLETTER
NAPISZ DO NAS
Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP
Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!