Młodego lwowskiego piekarza, wywiezionego w czasie okupacji na roboty do Niemiec, a potem na dwa lata do obozu pracy w sowieckiej Rosji, w 1945 roku los rzuca do Dobrego Miasta, na północ od Olsztyna. Błażej Siteń znajduje tam stary piec piekarniczy i instaluje go w poniemieckim budynku mieszkalnym. Tak zaczyna się historia rodzinnej firmy "Piekarnia Złoty Róg".
Zakłady sektora spożywczego szukają oszczędności, analizując wszelkie źródła zbędnych wydatków w procesie produkcyjnym. Pomysły na obcięcie kosztów dotyczą również energooszczędności i możliwie najtańszego pozyskiwania energii.
Coraz większy nacisk kładziony jest na naturalność żywności, jej prozdrowotność, zachowanie właściwego smaku. Opracowywane są różne metody wydłużania jej trwałości bez konieczności stosowania środków konserwujących, za to z zachowaniem naturalnego smaku i walorów odżywczych. Taką metodą jest stosowanie wysokiego ciśnienia.
Na wsparcie i rozwój całego sektora rolno-spożywczego w Polsce są przeznaczane ogromne sumy. Tylko w 2009 roku Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wypłaciła 18,7 mld zł.
Na temat wpływu kryzysu na branżę spożywczą w Polsce i na świecie, kierunków rozwoju rynku przetwórczego, a także planów rozwoju marki Pudliszki i inwestycjach koncernu H.J. Heinz w Polsce z prezesem polskiego oddziału firmy Adamem Dyszyńskim rozmawiają Magdalena Brzózka i Łukasz Stępniak.
O tym, czego potrzeba polskiemu rolnictwu, o jego współpracy z przetwórcami żywności, o eksporcie i konsolidacji z profesorem Andrzejem Kowalskim, dyrektorem Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, rozmawia Jan Bazyl Lipszyc.
Wielkość ekonomiczna 90 proc. polskich gospodarstw rolnych nie przekracza 8 ESU (ang. European Size Unit). Zdaniem ekspertów Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, takie gospodarstwa nie mają właściwie możliwości rozwoju, brakuje im pieniędzy na inwestycje. Ich dochody bowiem nie zapewniają środków nawet na utrzymanie członków rodzin.
Nie można wyobrazić sobie sektora rolno-spożywczego w Polsce i Europie bez spółdzielczości. W produkcji mleka i wyrobów nabiałowych ma ona rolę dominującą.
Gdy mówi się o efektach wejścia Polski do UE, przykładów wykorzystania szans w branży żywnościowej szuka się najczęściej wśród przetwórców mleka i mięsa. A sektor owocowo-warzywny wcale nie jest gorszy.
W 2008 r. niemal 800 tys. ha przeznaczono w Polsce pod uprawę roślin oleistych. To o 20 proc. więcej niż w 2006 r. Do zwiększenia upraw przyczynia się m.in. rosnące zapotrzebowanie na produkcję biopaliw.
Z Ryszardem Gajewskim, prezesem Polskiej Izby Biomasy, o trendach i problemach na rynku biomasy rozmawia Weronika Pietrykowska.
Polska branża mięsna nie wywołała w UE popłochu. Potrafi jednak czerpać korzyści ze swojej obecności w Europie.
Po akcesji Polski do Unii Europejskiej producenci żywności, głównie ci z ambicjami eksportowymi, dość szybko uświadomili sobie, że polska żywność nie ma większych szans na znalezienie odbiorców za granicą bez odpowiedniej promocji oraz certyfikatów potwierdzających jej wysoką jakość i bezpieczeństwo.
Określeń "naturalna żywność" czy "zdrowa żywność" nie należy mylić z "żywnością ekologiczną". Żywność ekologiczna jest zawsze naturalna, ale już naturalna nie musi lub z reguły nie jest ekologiczna.
Konsumenci mogą się cieszyć. według analityków i przedstawicieli branży spożywczej, w tym roku ceny produktów żywnościowych utrzymają się na dość stabilnym poziomie lub nieznacznie wzrosną.
Mleczarnia, jak nazwa wskazuje, zajmuje się skupem i przetwórstwem mleka. Ale okazuje się, że nie tylko tym. wiele firm mleczarskich prowadzi handel nasionami, stacje paliw, a nawet działalność hotelarską.
Handel tradycyjny systematycznie traci udziały w polskim rynku detalicznym. Coraz bardziej wymagający klient coraz częściej wybiera nowoczesne supermarkety i dyskonty, a nie słabo zaopatrzone, ciasne sklepiki.
Spowolnienie gospodarcze było w 2009 roku odczuwalne w większości branż poprzez spadek sprzedaży, zmniejszoną produkcję, wolniej rotujące zapasy. w konsekwencji w firmach pojawiają. się problemy z płynnością, finansową, a zarządy zaczynają, szukać sposobów na redukcję kosztów. Robią, to także firmy z branży spożywczej, mimo iż właśnie ona jest jedną z najbardziej odpornych na kryzys.
- Nie ma mowy o likwidacji dopłat bezpośrednich, a ewentualne zmiany w systemie ich wypłacania mogą. wejść w życie po 2013 roku. więcej będziemy wiedzieć jesienią., gdy swoje propozycje przedstawi nowy komisarz UE ds. rolnictwa - mówi prof. Andrzej Babuchowski, przedstawiciel RP w Specjalnym Komitecie Rolnym Rady unii Europejskiej.
Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku
Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze
Obserwuj Portal Spożywczy na Instagramie
Portal Spożywczy: dołącz do nas na LinkedIn
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych
Globalny kanał RSS
Zobacz więcej kanałów RSS
NEWSLETTER
NAPISZ DO NAS
Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP
Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!