Beczki. Do przechowywania wina, piwa, koniaku, porto, whisky, miodu pitnego, starki. Do kiszenia ogórków, kapusty, buraków, jabłek, grzybów. Oprócz tego szafliki, wiadra, maślnice, balie, skopki, cebrzyki. Bednarz był kiedyś cenionym i bardzo potrzebnym rzemieślnikiem. A dziś?
Ograniczenie kosztów logistycznych w obiektach dystrybucyjno-magazynowych sektora spożywczego nie polega wyłącznie na wykorzystaniu rozwiązań najtańszych. Przesadnie oszczędzając na zakupie, można być pewnym, że narazimy się na dodatkowe wydatki podczas eksploatacji.
Na temat kondycji polskiego handlu po okresie spowolnienia gospodarczego, walce cenowej między sieciami handlowymi, a także planów rozwoju sieci Carrefour w naszym kraju z Jean Anthoine, prezesem Carrefour Polska, rozmawia Łukasz Stępniak.
O trudnym rynku lodów i mrożonek z Krzysztofem Niebrzydowskim, wiceprezesem Firmy Handlowej JAGO SA, rozmawiają Magdalena Brzózka i Jan Bazyl Lipszyc.
Trzydzieści kilometrów na zachód od Olsztyna leży niewielka miejscowość turystyczna Łukta, gdzie od trzech lat działa mała, ekologiczna mleczarnia Eko-Łukta.
W ocenie ministra rolnictwa polskich rolników kryzys uderzył nieco słabiej niż w innych krajach Europy. Jakie nastroje panują na polskiej wsi?
Konsolidacja polskiego rynku przetwórstwa mleka oraz wzrastające wymogi jakościowe powodują, że coraz więcej firm sięga po nowoczesne rozwiązania informatyczne. W informatyzacji pomaga pomoc unijna, zwłaszcza we wschodniej i północno-wschodniej Polsce.
W kwestii smaku jesteśmy raczej konserwatywni. Nasze mleczne gusty ewoluują powoli i na żadne rewolucje się nie zanosi. Wzrasta popularność produktów tzw. ekologicznych.
Na polskim rynku działa około dwustu mleczarni. Z tego blisko dwadzieścia to liczący się w skali całego kraju gracze. Pozostałe to małe i średnie zakłady, które próbują się odnaleźć w szybko zmieniających się warunkach.
Czy polskie mleczarstwo pójdzie w ślady zachodniej Europy i USA, czy też znajdzie swoją własną drogę? Co trapi mleczarzy znad Wisły?
Przed 95 laty wynaleziono kartonowe opakowanie do mleka. A wszystko - jeśli wierzyć anegdocie - zaczęło się od stłuczonej butelki.
Producenci żywności przy planowaniu strategii rozwoju marek mają kilka opcji do wyboru. Mogą samodzielnie zdobywać kolejne kategorie rynku poprzez budowanie nowych marek albo przenosić swoją markę w nowe pola. Rozwojowi rynku spożywczego coraz częściej będzie towarzyszyło hasło brand extension.
Pod koniec maja ruszyły negocjacje Skarbu Państwa z trzema inwestorami, którzy złożyli wiążące oferty w sprawie kupna akcji Zespołu Uzdrowisk Kłodzkich, m.in. firma Dopico, której prezesem jest znany w branży napojowej Marek Jutkiewicz, współtwórca firmy Hoop. O udziały powalczy też Zespół Uzdrowisk Polskich - Polanica Zdrój, w którego radzie nadzorczej zasiada Krzysztof Pawiński, prezes Grupy Maspex.
Energetyki to jedna z najbardziej zmieniających się kategorii napojowych w Polsce i jedna z nielicznych, w których nie musimy gonić Zachodu. Co więcej, to Europa Zachodnia mogłaby się wiele nauczyć od nas… gdyby tylko musiała.
O inwestycjach w branży spożywczej, o jej przyszłości i potencjale z Markiem Jutkiewiczem, współtwórcą firmy Hoop, a dziś udziałowcem Makaronów Polskich, Mispolu, właścicielem Tenczynka, Dopico - spółki walczącej o przejęcie Staropolanki - rozmawiają Magdalena Brzózka i Weronika Kreczko
Nieustające deszcze, gigantyczna powódź i niskie temperatury wpłyną negatywnie przede wszystkim na rynek zbóż, owoców i warzyw. Dotknięte powodzią są m.in. browary należące do Grupy Żywiec, zakłady Maspeksu, Muszynianki, Danone i Sokpolu. Wielkość strat będzie można oszacować precyzyjnie dopiero za kilka tygodni.
Kondycja finansowa największych graczy na rynku ubojni jest stabilna. Małe i średnie zakłady mają się za to coraz gorzej. Różnica pomiędzy pozycją dużych a małych firm pogłębia się.
To może być trudny rok dla producentów lodów. Największym przeciwnikiem w walce o klienta prawdopodobnie okaże się... pogoda. Po długiej, mroźnej zimie i wyjątkowo chłodnej wiośnie branża z nadzieją wypatruje przyjścia upalnego lata.
Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku
Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze
Obserwuj Portal Spożywczy na Instagramie
Portal Spożywczy: dołącz do nas na LinkedIn
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych
Globalny kanał RSS
Zobacz więcej kanałów RSS
NEWSLETTER
NAPISZ DO NAS
Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP
Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!