Przemysł spożywczy opiera się na zasobach biologicznych bardziej niż jakikolwiek inny przemysł - głównie w postaci surowców roślinnych i zwierzęcych, rzadziej w postaci zasobów genetycznych. Jednakże postęp naukowy i technologiczny oraz wymogi rynku sprawiają, że coraz częściej wykorzystuje się do produkcji żywności zasoby genetyczne czy też ich pochodne pozyskane w innowacyjny sposób.
O sytuacji w branży mleczarskiej oraz strategii rozwoju Grupy Polmlek z Andrzejem Grabowskim, współwłaścicielem i przewodniczącym Rady Nadzorczej Grupy Polmlek, rozmawia Roman Wieczorkiewicz.
"Nie oceniaj książki po okładce" - mówi jedno z bardziej znanych powiedzeń. Niestety, do tej mądrości zwykle nie stosują się konsumenci stojący w sklepie przed półką zastawioną tysiącami atrakcyjnych wizualnie produktów. Zwykle "kupują wzrokiem", sugerując się wyglądem opakowań. Próżność? Nie, raczej znak czasu!
W branży spożywczej inwestycje w maszyny i urządzenia szybko się zwracają. Wśród korzyści, jakie niesie ze sobą wdrażanie nowych technologii, przedstawiciele firm przetwarzających żywność najczęściej wymieniają wydłużenie przydatności produktów do spożycia, standaryzację produkcji i obniżenie jej kosztów.
Redukcja zużycia energii, ograniczanie emisji dwutlenku węgla do atmosfery i minimalizacja zużycia wody - to tylko niektóre z rozwiązań proekologicznych wdrażanych w krajowych zakładach przetwórstwa spożywczego. Rosnąca liczba firm stosuje zasady odpowiedzialnego biznesu.
Najbliższe lata mogą być ostatnim dzwonkiem dla polskich przedsiębiorstw z branży owocowo-warzywnej na to, aby mocno zainwestować w maszyny i urządzenia i nie zostać w tyle za spółkami zachodnimi. O wszystkim zdecyduje nowa unijna perspektywa finansowa na lata 2014-2020.
Firmy rozlewnicze wydają miliony złotych na nowoczesne linie produkcyjne, dzięki którym umacniają swoje pozycje na rynku, urozmaicając portfolio. Korzystają na tym środowisko i konsument.
Żyjemy w biegu i w ciągłym pośpiechu. Producenci żywności i opakowań dbają o to, aby klienci mogli znaleźć w sklepach produkty, które ułatwią im przygotowanie pełnowartościowego posiłku szybko i bez wysiłku.
Na temat strategii dla krajowego sektora rolno-spożywczego z ministrem rolnictwa Markiem Sawickim rozmawiają Paulina Bełżecka i Paweł Jachowski.
Marki własne przebojem zdobywają polski rynek.Ten trend nie ominął produktów mleczarskich. Dla jednych to zagrożenie, inni dostrzegają w nich szansę na wzrost sprzedaży.
Na temat kryzysu rosyjsko-ukraińskiego i jego konsekwencji dla polskiej branży spożywczej, a także nowej perspektywy finansowej na lata 2014-2010 z Czesławem Siekierskim, przewodniczącym Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego (AGRI), europosłem z ramienia Polskiego Stronnictwa Ludowego, rozmawia Paulina Bełżecka.
Od kilku lat w kategorii wędlin niszowych najszybciej rozwija się rynek przetworów tradycyjnych i regionalnych. Na dość stabilnym poziomie utrzymuje się sprzedaż wyrobów premium. Oprócz tego, coraz więcej zakładów mięsnych wchodzi w produkcję wędlin bezglutenowych, prozdrowotnych, funkcjonalnych czy ekologicznych
Producenci żywności ścigają się w wymyślaniu nowych produktów dedykowanych dzieciom i młodzieży, coraz częściej powiększając portfolio o ofertę prozdrowotną. Spieszą się, bo za ponad dekadę rynek małego konsumenta zacznie się kurczyć.
Każdy liczący się producent jest zainteresowany kategorią żywności funkcjonalnej i śledzi to, co dzieje się na rynku. Próbuje lub wkrótce będzie próbował zaistnieć w tym segmencie.
Warunki do współpracy handlowej pomiędzy Polską a Kanadąjeszcze nigdy nie były tak dobre, jak ostatnimi czasy. A wszystko wskazuje na to, że wkrótce będą jeszcze lepsze
Warwin SA z wareckiego zagłębia jabłkowego skupia się już nie tylko na wytwarzaniu swojego flagowego produktu - zagęszczonego soku z owoców. Spółka postanowiła wykorzystać potencjał regionu do tworzenia nowych produktów na bazie jabłek - w tym cydrów i soków NFC.
Afrykański Pomór Świń w Polsce i związane z nim embargo Rosji na wieprzowinę było problemem. Jednak zakaz wwozu na terytorium Rosji niemal wszystkich rodzajów produktów spożywczych nie tylko z Polski, ale z UE i innych krajów może pogrążyć branżę. Czy jednak na pewno?
Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku
Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze
Obserwuj Portal Spożywczy na Instagramie
Portal Spożywczy: dołącz do nas na LinkedIn
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych
Globalny kanał RSS
Zobacz więcej kanałów RSS
NEWSLETTER
NAPISZ DO NAS
Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP
Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!