Uzdrawianie rynku słodyczy
- Autor: Paulina Bełżecka
- Data: 06-01-2013, 22:06

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Producenci słodyczy i eksperci, powołując się na dane firmy Nielsen, oceniają, że w ostatnim roku rynek słodyczy wzrósł wartościowo o około 6 proc., natomiast wolumenowo nie zmienił się. Za wzrostem wartościowym może stać wzrost cen produktów w detalu, jaki nastąpił w wyniku podrożenia surowców. - Na branży wciąż negatywnie odbijają się wysokie ceny surowców, szczególnie cukru. Można powiedzieć, że przez ostatnie pięć lat ceny surowców wzrosły przeciętnie o 25 proc. To jest duży problem, bo dodatkowo brakuje surowców. Taka niestabilność powoduje, że nie można planować swojej działalności perspektywicznie - mówi Bernard Węgierek, prezes ZPC Otmuchów.
Sieci cisną producentów
Jak mówi Marek Przeździak, sekretarz generalny Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych Polbisco, najlepiej wypada segment wyrobów czekoladowych i segment ciastek. Jeśli chodzi o cukierki, sytuacja jest trochę trudniejsza. - Prognozy na kolejne lata są dość optymistyczne, bo zakładamy, że mimo wszystko trend wzrostowy powinien być kontynuowany.
komentarze (0)