• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

12 kwietnia to Dzień Czekolady, jeden z kilku w ciągu roku

Mimo pandemii Polacy kupują coraz więcej czekolady. Apetyt na czekoladę wciąż rośnie, a wartość polskiego rynku słodyczy czekoladowych wynosi już ponad 7,6 mld zł. 12 kwietnia obchodzimy jej święto – Dzień Czekolady.
  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 12-04-2021, 09:11
12 kwietnia to Dzień Czekolady, jeden z kilku w ciągu roku
12 kwietnia to Dzień Czekolady fot. Shutterstock
  • Czekolada obchodzi swoje święto kilka razy w roku m.in. 12 kwietnia, 7 lipca i 4 września.
  • Statystyczny Polak zjada ponad 5 kg wyrobów z kakao rocznie.
  • Początków kakaowej przekąski należy szukać w Ameryce Łacińskiej, ok. 4000 lat temu.

Znana od kilku tysięcy lat, spożywana w przeróżnej formie, wspiera układ krążenia, poprawia samopoczucie i dobrze wpływa na organizm. Ma tysiące odmian, kształtów i kolorów.

Polacy nie wyobrażają sobie lockdownu bez tabliczek czekolady i pralinek - te produkty kupuje się najczęściej. Szacuje się, że tak jak inni Europejczycy, statystyczny Polak zjada ponad 5 kg wyrobów z kakao rocznie. 

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Dzień czekolady kilka razy w roku

Dla łasuchów i wielbicieli czekolady mamy dobrą wiadomość - czekolada obchodzi swoje święto kilka razy w roku. Np. 7 lipca przypada Światowy Dzień Czekolady i tę uroczystość obchodzi się co roku z okazji rocznicy wprowadzenia czekolady do Europy. Z kolei największa w Polsce marka czekoladowa E.Wedel Dzień Czekolady obchodzi 4 września, aby pielęgnować historię i tradycję zapoczątkowaną przez rodzinę Wedlów.

Według bimkal.pl obchody Dnia Czekolady w dniu 12 kwietnia to typowo polskie święto. Światowy
Dzień Czekolady obchodzony jest bowiem 7 lipca, a wg. historii z pogranicza faktów i legend to właśnie 7 lipca 1550 r. czekolada została przywieziona do Europy.

Z kolei w USA Narodowy Dzień Czekolady celebrowany jest 28 października, Amerykańskie Narodowe Stowarzyszenie Cukierników organizuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w dniu 13 września, 
kraje Afryki Zachodniej obchodzą Dzień Czekolady 14 lutego, natomiast na Łotwie obchodzi się to święto w dniu 11 lipca.

Znane także są dni czekolady gorzkiej (10 stycznia), mlecznej (28 lipca) i białej (22 września).

Z kolei 16 grudnia obchodzony jest Dzień Pokrywania Czekoladą Czegokolwiek (Chocolate Covered Anything Day).

Czekoladowe początki 

Początków kakaowej przekąski należy szukać w Ameryce Łacińskiej. Wszystko zaczęło się od Majów, którzy już ok. 4000 lat temu wykorzystywali nasiona kakaowca do wytwarzania „czekoladowego” napoju. Stosowano je w trakcie ceremonii religijnych i jako lekarstwo.

Później, dzięki wyprawom Krzysztofa Kolumba i odkryciu Ameryki nasiona tej rośliny przywędrowały do Europy dając początek rozwojowi produkcji czekolady na starym kontynencie. Mniej więcej w połowie XVI w., pierwowzory pitnej czekolady robiły się coraz bardziej popularne na Starym Kontynencie. I chociaż mogli sobie na nią pozwolić jedynie najbogatsi i duchowni, to coraz szybciej zyskiwała sławę we wszystkich państwach ówczesnej Europy.

Pomimo faktu, że kakaowce jako pierwsi zaczęli uprawiać Majowie, przez wieki czekolada była przede wszystkim pitna. Dopiero Europejczycy wymyślili jej nowy format, zamykając głęboki, czekolady smak w tabliczce, po którą dziś tak chętnie sięgamy. Od tamtej pory, po czasy obecne, zaczęto wytwarzać wielorakie wzory, różnokolorowe odmiany tej słodkiej przekąski i dodawać do niej m.in. rodzynki, orzechy i bakalie, które zastygały w czekoladowej masie.

Czekolada szybko zyskała popularność, którą cieszy się do dzisiaj. Doceniane są nie tylko jej walory smakowe, ale też pozytywny wpływ na samopoczucie, m.in. wzmaga koncentrację, przeciwdziała depresji czy opóźnia starzenie. Podnosi poziom endorfin, czyli hormonów szczęścia.

Z badań wynika, że w czekoladzie można znaleźć nawet kilkaset substancji mających dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, m.in. żelazo, magnez, potas, błonnik czy antyoksydanty. W czekoladzie mlecznej i białej znajdziemy też większą ilość wapnia. Za najzdrowszą odmianę, jest uważana czekolada gorzka. Ten smakołyk ma doskonały wpływ na nastrój, samopoczucie i myślenie – działa energetyzująco i pomaga w sytuacjach wzmożonego zapotrzebowania na węglowodany. 

Tajemnica powstawania czekolady

Pierwszym etapem jest zbiór owoców kakaowca, z których wydobywa się ziarna kakaowe. Kolejno ziarna poddaje się fermentacji, jeden z sposobów polega na ich układaniu na liściach bananowca na wolnym powietrzu. W ten sposób ziarna  w naturalny sposób fermentują i ulegają podsuszeniu. Następnie najlepsze ziarna są prażone, proces ten ma bardzo istotny wpływ na smak czekolady, prowadzi do zmniejszenia jej goryczy i cierpkości. Z uprażonego i pozbawionego łuski ziarna kakaowego otrzymuje się miazgę kakaową i tłuszcz kakaowy. Czekolada wytwarzana jest z miazgi i tłuszczu kakaowego oraz dodatków takich jak: cukier, mleko w proszku, lecytyna sojowa.

Wszystkie składniki należy starannie wymieszać (proces nazywany jest zarabianiem), a po ich połączeniu się ze sobą masa poddawana jest rozdrabnianiu (walcowaniu). Po tym procesie wszystkie cząstki zostają rozdrobnione i wygładzone, dzięki czemu czekolada ma gładką konsystencję i rozpływa się na języku. Taką masę poddaje się procesowi konszowania, który wydobywa z niej pożądany czekoladowy smak. Przed wylaniem czekolady do form trzeba ją poddać temperowaniu, co spowoduje, że czekolada będzie błyszcząca i bez trudu da się wydobyć z form.

Słodycze - szeroką ofertę handlową znajdziesz w serwisie Giełda Rolna.

 

Powiązane tematy:

Partnerzy serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!