Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Apis: Rośnie spożycie miodu w Polsce

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 13-09-2016, 13:13
Spożycie miodu z roku na rok w Polsce wzrasta. Według ostatnich doniesień prasowych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, spożycie miodu w Polsce oscyluje w granicach 0,6-0,62 kg/osobę. Miło nam to słyszeć ponieważ jeszcze 20 lat temu spożycie miodu było o połowę niższe -powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Radosław Janik, prezes Spółdzielni Pszczelarskiej APIS w Lublinie.
Apis: Rośnie spożycie miodu w Polsce
Radosław Janik, prezes Spółdzielni Pszczelarskiej APIS w Lublinie

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Zwraca uwagę, że miód pszczeli jest jednym z produktów, który zyskał na znaczeniu na polskim rynku artykułów spożywczych w ostatnich latach. Jest to głównie wynik panującego trendu na spożywanie produktów naturalnych, odżywczych, gdyż racjonalne odżywanie stało się podstawą nowoczesnego stylu życia.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi przez Instytut Ogrodnictwa Zakład Pszczelnictwa w Puławach produkcja miodu w roku 2015 wyniosła około 22 tys. ton. - Najwięcej miodu wyprodukowano na Lubelszczyźnie – podkreśla prezes Janik.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!