Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Słodycze i przekąski

Ciemna strona czekolady

Produkcja i sprzedaż czekolady w Polsce rośnie, zaś światowy rynek czekolady jest wart ok. 100 mld USD. Udział Polski w tym rynku to ok. 3 proc., a polscy producenci wyrobów czekoladowych szukają szans w eksporcie. Coraz więcej osób zwraca z kolei uwagę na problemy etyczne związane z tym przemysłem. Bo jest i ciemna strona czekolady.

Ciemna strona czekolady
Udział Polski w światowym rynku czekolady to ok. 3 proc. fot. Shutterstock

Bartłomiej Stasik z firmy ‎Olam Cocoa mówi, że wszystkie polskie firmy szukają swoich szans w eksporcie, na rynkach gdzie można bardzo szybko się rozwijać, zarówno w krajach europejskich, jak i w Azji, czy na Bliskim Wschodzie, a np. Chiny jako największe państwo rozwijające się, charakteryzuje się niskim spożyciem czekolady na głowę, dlatego tam potencjał jest największy.

Dodaje, że na rynku czekolady jest kilka trendów, a jednym z najważniejszych są produkty premium, czyli wysoko pozycjonowane, charakteryzujące się wyższą ceną. W tym kierunki idą zarówno małe manufaktury czekolad, jak i największe międzynarodowe koncerny, bo to pozwala przy rosnących kosztach zachować marże, a co za tym idzie również przychody. Polskie firmy szukają też innych nisz na rynku jak np. wyroby czekoladowe dla diabetyków.

Bartłomiej Stasik podkreśla, że coraz większy jest też nacisk konsumentów na etyczne pozyskiwanie surowców i  na produkty certyfikowane. Istnieje bowiem problem z etycznym pozyskiwanie ziarna kakaowego, którego ceny rosną, a ceny kakao są najwyższe w historii. Stasik dodaje, że wiele mówi się o wykorzystywaniu dzieci na farmach produkujących kakao. Powstały raporty i filmy dokumentalne o niewolniczej pracy nieletnich na plantacjach, ale międzynarodowe koncerny nadal nie rozwiązały problemu. Proceder nielegalnej pracy dzieci na Wybrzeżu Kości Słoniowej stara się zgłębić duński dziennikarz Miki Mistrati w filmie „The Dark Side of Chocolate” (2010). Nie uzyskuje odpowiedzi od przedstawicieli przemysłu czekoladowego w Europie, dlatego decyduje się na podróż incognito do krajów Afryki Zachodniej.

Czytaj więcej na polskieradio.pl.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

czekolada RSS ALERT    /    rynek czekolady RSS ALERT    /    wyroby czekoladowe RSS ALERT    /    kakao RSS ALERT    /    ceny kakao RSS ALERT    /    Olam Cocoa RSS ALERT    /    Bartłomiej Stasik RSS ALERT    /    słodycze RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.236.35.159
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!