Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Słodycze i przekąski

Cukiernik: Tradycyjne świąteczne wypieki nie obędą się bez cukru

- W świątecznych wypiekach bardzo ciężko jest wyeliminować cukier chcąc jednocześnie zachować tradycyjny wygląd i smak. Można próbować zastąpić cukier zamiennikiem, ale nie uzyskamy wówczas odpowiedniej struktury ciasta i smaku - mówi Michał Iwaniuk, mistrz cukiernictwa oraz szef cukierni i czekoladziarni Czekolada Cafe w Airport Hotel Okęcie.

Cukiernik: Tradycyjne świąteczne wypieki nie obędą się bez cukru
fot. shutterstock

Michał Iwaniuk przyznał, że cukier w wyrobach świątecznych jest ważny ze względu na polską tradycję, zgodnie z którą wyroby te są bardzo bogato dekorowane.

- Pierniki, serniki, keksy i makowce dekoruje się za pomocą pomad przypominających śnieg, zimę, które kojarzą się ze świąteczną atmosferą. W większości składają się one z cukru. W efekcie wszystkie świąteczne ciasta zawierają bardzo duże ilości cukru, który w połączeniu z miodem zapewnia im niepowtarzalny aromat - dodał.

Iwaniuk przyznał, że cukier można próbować zastąpić zamiennikiem, ale taki zabieg nie pozostanie bez wpływu na jakość wypieku.

- Bez cukru nie uzyskamy odpowiedniej struktury ciasta, nie mówiąc o zachowaniu tradycyjnego cukiernictwa i smaku. Obecnie panuje moda na to aby zastępować cukier innymi składnikami. W ten sposób nie uzyskamy jednak ani struktury ani tradycyjnego aromatu wyrobów, które pamiętamy z domu rodzinnego. Dlatego jako cukiernicy bazujemy na tradycyjnych przepisach - dodał.

Szef cukierni i czekoladziarni Czekolada Cafe w Airport Hotel Okęcie zauważył, że nowoczesne cukiernictwo stara się łączyć tradycyjne receptury z nowoczesną formą wypieków.

- Dziś w cukiernictwie wciąż wykorzystujemy stare receptury, ale staramy się je wzbogacić o nowoczesny wygląd wypieku. Zachowujemy smaki dzieciństwa i przepisy naszych dziadków. Zgodnie z nimi proces przygotowania świątecznego piernika rozpoczyna się na miesiąc-dwa wcześniej. Cukier gotujemy wraz z przyprawami do postaci karmelu. Następnie dodajemy miodu, dzięki czemu wzbogacamy aromat, dodajemy orzechy karmelizowane, migdały. Kiedyś wierzono, że ten składnik przyniesie nam bogactwo w okresie Bożego Narodzenia oraz dobrobyt i pomyślność po świętach - dodał.

O znaczeniu cukru dla organizmu człowieka rozmawiano podczas konferencji prasowej "Świątecznie o cukrze" zorganizowanej przez Polbisco, Związek Producentów Cukru w Polsce i Polską Federację Producentów Żywności.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

więcej informacji:

Michał Iwaniuk RSS ALERT    /    cukiernicy RSS ALERT    /    cukier RSS ALERT    /    Boże Narodzenie RSS ALERT    /    wypieki RSS ALERT    /    ciasta RSS ALERT

KOMENTARZE (3)

  • Lenka 2016-12-19 16:12:02
    A u mnie bez ciemnego kakao Kruger (y)
  • beatka 2016-12-19 16:14:35
    Ale to chyba zależy od ciasta, ja często stosuję zamienniki i nic się nie dzieje :) nie czuję wielkiej różnicy w smaku. Ale można inaczej też obniżyć kaloryczność ciast, przez dodanie marchewki lub buraka zmniejszając wtedy też ilość tłuszczu. Ja włąśnie piekę czekoladowe z ciemnym kakao Krugera, i dodaję też buraka :)
  • Emila 2016-12-23 14:17:25
    My staramy się nie jeść sklepowych słodkości - dzięki temu nie mamy problemu z cukrem w domowych wypiekach :) Nie żebym się chwaliła, ale sernik pachnie jak marzenie :)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.156.34
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!