Na koniec 2018 roku kilogram cukru kosztował średnio 1,87 zł, a w styczniu 2019 r. już 2,33 zł, czyli o 25 proc. więcej. 
 
Dlaczego cukier jest aż tak drogi? Ekonomista Marek Zuber wskazuje na trzy czynniki:

- To susza we Francji, która eksportuje najwięcej cukru w Europie, wzrost wartości waluty brazylijskiej w stosunku do dolara i atak szkodnika na trzcinę cukrową w Indiach - wylicza w "SE".

Rosnące ceny cukru to droższe słodycze, ciasta i alkohole.

- Możemy powiedzieć, że w wakacje niestety będzie droższy cukier, wzrośnie cena niektórych produktów, na przykład lodów - przewiduje Zuber. W ocenie ekonomisty jedna kulka lodów zdrożeje o ok. 50 groszy.

Więcej w "Super Expressie"

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl