DuPont wprowadza nowe roślinne nuggetsy proteinowe
Szeroka gama dodatków funkcjonalnych DuPont™ Danisco® obejmuje nuggetsy z białka grochu i soi, które dodają chrupkości i podwyższają zawartość protein w przekąskach, płatkach śniadaniowych, batonach energetycznych i innych produktach spożywczych.

DuPont Nutrition & Health stworzył rozwiązanie dla producentów przekąsek, płatków, batonów energetycznych, dodatków i innych produktów żywnościowych. Sześć nowych rodzajów nuggetsów proteinowych z linii SUPRO® i TRUPRO™ to więcej białka i obniżona zawartość sodu w bogatszym asortymencie kształtów i tekstur. Produkowane z białka roślinnego nuggetsy, zwane też granulkami, to ekstrudowane składniki dodawane często do batonów energetycznych i płatków w celu zwiększenia zawartości białka i zwiększenia ich chrupkości.
– Nowe nuggetsy to kolejne w naszej ofercie roślinne dodatki proteinowe, charakteryzujące się zwiększoną zawartość białka i unikalnymi teksturami – mówi Jean Heggie, Strategic Marketing Lead.
– Nasze nuggetsy roślinne pozwalają producentom wyróżnić się wśród konkurentów i oferować lepsze produkty żywnościowe oraz wyjątkowe doznania smakowe – dodaje.
Nowe produkty obejmują:
· SUPRO® NUGGETS 310 LS – owalne nuggetsy z białkiem sojowym, które zawierają 80% protein (w stanie suchym) i mniej niż 120 mg sodu na 100 g produktu – idealne w diecie o obniżonej zawartości sodu.
DuPont poszerza również popularną gamę sojowych nuggetsów z dodatkiem kakao SUPRO®. Zawierają one 82% białka (w stanie suchym) i teraz dostępne są w wielu wariantach kształtów i rozmiarów. Dodane do batonów, wyglądem przypominają kawałki lub płatki czekolady.
· SUPRO® NUGGETS 393 mają nieregularny kształt przypominający płatki.
· SUPRO® NUGGETS 385 to większe nuggetsy o baryłkowym kształcie.
· SUPRO® NUGGETS 398 mają tradycyjny, owalny kształt.
Białko grochu to coraz bardziej popularnie źródło protein roślinnych. Nie wymaga ono oznakowania występowania alergenów, umożliwiając tym samym producentom dotarcie do konsumentów borykających się z alergiami. Nowe nuggetsy DuPont z białka grochu, produkowane z tradycyjnie uprawianego, niemodyfikowanego genetycznie grochu żółtego, zawierają aż 70% białka (w stanie suchym) i są teraz dostępne w nowych kształtach.
· TRUPRO™ 1670 nuggetsy z białka grochu o zwartej konsystencji i owalnym kształcie.
· TRUPRO™ 1673 nuggetsy z białka grochu mają nieregularny, spłaszczony kształt, dzięki czemu idealnie sprawdzają się w produktach o wysokiej zawartości zbóż, orzechów czy ziaren.

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.