Dyrektor Unitop: Trend prozdrowotny nabrał nowego znaczenia. Przekąski sezamowe są w trendzie
Utrudniona sytuacja związana z pandemią koronawirusa może wzmacniać już obecne trendy żywieniowe, choćby prozdrowotność, w które wpisują się przekąski sezamowe. O tym, dlaczego warto je oferować konsumentom mówi Svetlana Vnučko, Marketing Director w firmie Unitop Sp. z o.o.

- Mimo panującej sytuacji, w tym momencie nie obserwujemy mniejszego zainteresowania naszymi przekąskami. Dlaczego? Jednym z powodów z pewnością jest to, że ludzie wciąż poszukują słodkiej chwili wytchnienia, podczas której mogą sięgnąć po ulubioną przekąskę. Jednocześnie trend prozdrowotny, który jest już obecny od kilku lat, nadal nie słabnie, a w dobie Covid-19 nabiera dodatkowego znaczenia. Nawet jeśli sięgamy po słodycze, to szukamy tych zdrowszych i korzystniejszych dla naszego organizmu - mówi Svetlana Vnučko, Marketing Director w firmie Unitop Sp. z o.o.
- Nasza marka parasolowa Amki Snacks oferuje sezamki o prostym składzie, z dużą ilością sezamu, bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, stanowiące źródło błonnika, a przy tym nie zawierające glutenu. Co więcej, Amki Superfoods, czyli nasze innowacyjne batony sezamowe, zawierają dodatek naturalnego miodu i ekspandowanych zbóż, które dodatkowo wzbogacają przekąskę. Benefity funkcjonalne i czysta etykieta to również trendy, na które pandemia nie ma negatywnego wpływu, a wręcz może zwiększać ich wagę - dodaje.
Dlaczego przekąski sezamowe szczególnie wpisują się w korzystne dla zdrowia trendy? Sam sezam jest źródłem wielu cennych składników, minerałów czy witamin, a około 50% jego składu to wartościowe tłuszcze. Warto jeść garść sezamu dziennie, a właśnie przekąski sezamowe są jedną z możliwych form jego podania.
Jak wskazuje dietetyk Celina Kinicka, ziarna sezamu zwierają też dużo innych mikroelementów niezbędnych do poprawnego funkcjonowania organizmu, choćby fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź czy selen. Dzięki obecności lecytyny sezam poprawia pamięć i koncentrację, a przeciwutleniacze – sezamol i sezaminol – zapobiegają nowotworom i opóźniają proces starzenia się oraz podnoszą odporność organizmu. Ponadto sezam ma właściwości wykrztuśne, reguluje ciśnienie krwi, zapobiega tworzeniu się skrzepów, ma również działanie moczopędne. Do tego pomaga na zaparcia i hemoroidy, wzmacnia kości, uzębienie, włosy i paznokcie. Zawiera też wiele cennych witamin, m.in. A, E oraz te z grupy B.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.