Przepis na pączki z serkiem homogenizowanym
Tłusty czwartek i karnawał nie mogą się obejść bez faworków i tradycyjnych pączków. Wykonanie tych drugich zajmuje jednak sporo czasu, od przygotowania masy, przez oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta na drożdżach, po nadziewanie i smażenie. Pączki z serkiem homogenizowanym można przyrządzić w kilkanaście minut, z czego samo przygotowanie zajmie nam 5, a ich smażenie zwykle 6-7 minut.
Jak zrobić tanie pączki bez drożdży? Składniki na szybkie pączki
- 300 g waniliowego serka homogenizowanego
- 250 g mąki pszennej
- 15 g cukru pudru
- 2 średniej wielkości jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu, wódki lub spirytusu
- szczypta soli
Do smażenia:
- olej roślinny do smażenia w głębokim tłuszczu, potrzebny będzie minimum 1 l
Do dekoracji:
- cukier puder, polewa lub lukier

Przepis na tanie pączki z serkiem homogenizowanym - krok po kroku
Krok 1. Do przyrządzenia pączków konieczne będzie wyjęcie z lodówki wszystkich składników, które się w nich zajmowały i pozostawienie ich w temperaturze pokojowej na około godzinę. Ciasto przygotowujemy miksując na jednolitą masę w misce jajka, serki homogenizowane oraz cukier puder.
Krok 2. Przez sito przesiewamy mąkę pszenną i dodajemy do ciasta wraz z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz łyżką wódki i całość ponownie miksujemy do otrzymania masy o gładkiej, jednolitej konsystencji.
Krok 3. Z ciasta tworzymy kulki wielkości orzechów i wrzucamy je do uprzednio podgrzanego oleju (powinien mieć temperaturę 180 stopni C). Pączki powinny wypłynąć na powierzchnię i samoistnie się obracać, ale można również delikatnie poobracać je szpatułką, tak by zbrązowiały z każdej strony.
Krok 4. Usmażone pączki należy wyłożyć na ręcznik kuchenny, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Przed podaniem udekorować pączki z serkiem homogenizowanym cukrem pudrem, lukrem lub polewą.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

komentarze (0)