Gorzka strona czekolady
- Autor: portalspozywczy.pl/informacja prasowa
- Data: 09-04-2021, 11:34
Światowy popyt na czekoladę rośnie, ale mimo tej na pozór korzystnej sytuacji, rolnicy uprawiający kakao w krajach globalnego Południa (głównie w Ghanie i Wybrzeżu Kości Słoniowej) żyją na skraju ubóstwa.

Spółdzielnia ECAKOOG, Wybrzeże Kości Słoniowej Fot. Christoph Köstlin/materiały prasowe fundacji Fairtrade
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
- Uprawa kakaowców to źródło utrzymania dla 5,5 miliona rolników i około 40 milionów zatrudnionych na plantacjach pracowników najemnych.
- Przeciętny rolnik uprawiający kakao zarabia mniej niż dolara dziennie.
- W rejonach, gdzie uprawia się kakao działa system certyfikacji Fairtrade, który powstał, by wspierać lokalną przedsiębiorczość przez zapewnienie rolnikom uczciwych cen za produkty i stabilnych warunków eksportu towarów.
komentarze (0)