Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Słodycze i przekąski

Gorzka strona czekolady

  • Autor: portalspozywczy.pl/informacja prasowa
  • Data: 09-04-2021, 11:34
Światowy popyt na czekoladę rośnie, ale mimo tej na pozór korzystnej sytuacji, rolnicy uprawiający kakao w krajach globalnego Południa (głównie w Ghanie i Wybrzeżu Kości Słoniowej) żyją na skraju ubóstwa.
Gorzka strona czekolady
Spółdzielnia ECAKOOG, Wybrzeże Kości Słoniowej Fot. Christoph Köstlin/materiały prasowe fundacji Fairtrade

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

  • Uprawa kakaowców to źródło utrzymania dla 5,5 miliona rolników i około 40 milionów zatrudnionych na plantacjach pracowników najemnych.
  • Przeciętny rolnik uprawiający kakao zarabia mniej niż dolara dziennie.
  • W rejonach, gdzie uprawia się kakao działa system certyfikacji Fairtrade, który powstał, by wspierać lokalną przedsiębiorczość przez zapewnienie rolnikom uczciwych cen za produkty i stabilnych warunków eksportu towarów.
Dalsza część artykułu (85%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!