Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Instytut IBPRS opracował mieszankę do produkcji lodów funkcjonalnych

  • Autor: portalspozywczy.pl/pr
  • Data: 19-06-2018, 13:59
Specjaliści z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego Zakładu Technologii i Techniki Chłodnictwa opracowali na zlecenie firmy Getak’s pierwszą na świecie mieszankę do produkcji lodów. Zawiera ona kazeinian wapnia oraz naturalny enzym pochodzenia mikrobiologicznego transglutaminazę. Technologia pozwala na produkcję lodów o obniżonej zawartości tłuszczu i laktozy przy podwyższonej zawartości białka oraz podwyższonej odporności na topnienie.  Ruszyły prace przygotowawcze do budowy zakładu produkcyjnego – informuje IBPRS.
Instytut IBPRS opracował mieszankę do produkcji lodów funkcjonalnych
fot. Shutterstock

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

– Instytut w swoich działaniach łączy naukę i biznes oraz wychodzi naprzeciw potrzebom rozwojowym przemysłu. Instytut bezpośrednio pomaga zwiększać konkurencyjność firm pomagając tworzyć nowe,  innowacyjne produkty. Takie działanie jest gwarancją innowacyjnego rozwoju polskiej gospodarki – mówi Dyrektor Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, prof. dr hab. inż. Artur Hugo Świergiel.

Dzięki odpowiedniemu doborowi składników mieszanki specjalistom Instytutu udało się opracować recepturę i technologię wytwarzania lodów o podwyższonych wartościach odżywczych pozwalających na zakwalifikowanie ich do segmentu żywności funkcjonalnej. Żywność taka – w zamyśle producentów i regulatorów rynku – ma przyczyniać się do poprawy parametrów biochemicznych i metabolicznych w organizmie oraz wpływać na ograniczenie rozwoju chorób cywilizacyjnych. Skład mieszanki lodowej, a także sposób wytwarzania lodów opartych na nowej recepturze zostały zgłoszone do patentu.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • glutem 2018-06-20 08:53:20

    kazeinian wapnia oraz transglutaminaza - mniam, pyszności

    Odpowiedz
  • technolog 2018-06-26 09:10:46

    A nie łatwiej, prościej i zdrowiej użyć inuliny z Wpc/Wpi -efekt ten sam a cena niższa.

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!