Instytut IBPRS opracował mieszankę do produkcji lodów funkcjonalnych
- Autor: portalspozywczy.pl/pr
- Data: 19-06-2018, 13:59

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
– Instytut w swoich działaniach łączy naukę i biznes oraz wychodzi naprzeciw potrzebom rozwojowym przemysłu. Instytut bezpośrednio pomaga zwiększać konkurencyjność firm pomagając tworzyć nowe, innowacyjne produkty. Takie działanie jest gwarancją innowacyjnego rozwoju polskiej gospodarki – mówi Dyrektor Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, prof. dr hab. inż. Artur Hugo Świergiel.
Dzięki odpowiedniemu doborowi składników mieszanki specjalistom Instytutu udało się opracować recepturę i technologię wytwarzania lodów o podwyższonych wartościach odżywczych pozwalających na zakwalifikowanie ich do segmentu żywności funkcjonalnej. Żywność taka – w zamyśle producentów i regulatorów rynku – ma przyczyniać się do poprawy parametrów biochemicznych i metabolicznych w organizmie oraz wpływać na ograniczenie rozwoju chorób cywilizacyjnych. Skład mieszanki lodowej, a także sposób wytwarzania lodów opartych na nowej recepturze zostały zgłoszone do patentu.
komentarze (2)
kazeinian wapnia oraz transglutaminaza - mniam, pyszności
OdpowiedzA nie łatwiej, prościej i zdrowiej użyć inuliny z Wpc/Wpi -efekt ten sam a cena niższa.
Odpowiedz