Jak zrobić makowiec japoński? Prosty przepis na makowiec bez glutenu
- Autor: Witold Stech
- Data: 17-03-2023, 13:55
W odróżnieniu od klasycznego makowca, tą wersję robi się bez mąki. W przepisie pojawia się natomiast jeden składnik, którego próżno szukać w wersji tradycyjnej. Jak zrobić pyszny makowiec japoński, idealny na Wielkanoc?
Makowiec japoński to dobra opcja na święta dla tych, którzy nie chcą w menu glutenu. | fot. Pixabay
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Wielkanoc to święto jaj i ciast, a wśród tych ostatnich królują wszelkiej maści babki, serniki, mazurki i makowce. Makowca można przygotować także w wersji bez mąki pszennej, ten rodzaj nosi nazwę makowca japońskiego. To ciasto bez spodu i bez glutenu, pyszne i bardzo wilgotne. Zamiast mąki pojawia się tu kasza manna.
Dalsza część artykułu (85%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium".
lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie
komentarze (0)