• partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Lody rzemieślnicze coraz popularniejsze w Polsce. Jak je rozpoznać?

Rozpoczął się sezon na lody, a w Polsce coraz popularniejsze stają się wytwórnie produkujące tzw. lody rzemieślnicze. O tym jak powstają takie desery i z czego opowiada Radosław Charubin, prezes Wytwórni Lodów Polskich "U Lodziarzy".
  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 20-04-2018, 13:26
Lody rzemieślnicze coraz popularniejsze w Polsce. Jak je rozpoznać?
fot. materiały prasowe

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Czym są lody rzemieślnicze? Czy określenie „rzemieślnicze” oznacza to samo, co naturalne? Ile w nich proszku lub owocowej pasty? Te pytania nurtują niektórych klientów gotowych za porcję swojego ulubionego deseru zapłacić nawet kilkanaście złotych.  Wydając tyle chcą mieć pewność, że nie jedzą chemicznych mieszanek, tylko lody, które są wytwarzane z naturalnych produktów, wedle sprawdzonych, autorskich receptur.

- Nasz pomysł na lodowy biznes opierał się na powrocie do tradycyjnych smaków. Ale to nie znaczy przecież, że mamy nie korzystać z technologicznego postępu i tworzyć lody ręcznie. Używamy owocowych past, ale są one oparte na naturalnych składnikach i mieszane z prawdziwym mlekiem - mówi Radosław Charubin, twórca Wytwórni Lodów Polskich "U Lodziarzy"

Producent tłumaczy, że pasta owocowa to nic sztucznego, tylko po prostu zagęszczony dżem bez dodatków chemicznych, konserwantów czy „ulepszaczy”. Najlepsze są włoskie, ale rodzime też są cenione. Te najlepszego gatunku są zdecydowanie droższe, więc i za deser klient musi zapłacić więcej. Dodawanie samych przetartych mrożonych owoców niestety rozwadnia lody, tracą wtedy swój śmietankowy smak.

Dodaje, że w sezonie, w tradycyjnych lodziarniach używa się świeżych owoców, ale tych łatwo odstępnych, krajowych: truskawek, jagód, porzeczek. Dodaje się i inne smakowe składniki: oryginalną belgijską czekoladę, markową brazylijską kawę. Lodowa baza też przygotowywana jest z tradycyjnych produktów: świeżych jajek, mleka, śmietany, cukru.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Powiązane tematy:

Partner serwisu
  • partner serwisu
Masz pytania? Napisz!
premium@portalspozywczy.pl
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • sceptyk 2018-04-22 08:17:57

    Czyli znowu nie ma pewności co do jakości jest tylko pewność marketingu. A franczyza jest franczyzą.

    Odpowiedz
  • edyta66 2018-05-25 13:00:26

    To jesli miałabym polecać akurat takie lody to na pewno w Krakowie na ul.Zwierzynieckiej 8 w Lodowej Chatce macie prawdziwy raj jesli chodzi własnie o lody rzemieślnicze. Koniecznie spróbujcie.

    Odpowiedz
  • Zbyszek 2018-06-08 13:19:33

    W Wafelek na Tarchominie - jedne z lepszych lodów rzemieślniczych których próbowałem!

    Odpowiedz
  • Mario kierowca 2018-07-17 23:29:13

    Zdecydowanie mogę polecić lody naturalne które znalazłem w Opatowie w województwie świętokrzyskim. Byłem bardzo zaskoczony że w tak małej miejscowości jest obiekt w którym lody robione są na miejscu. Do tego ciekawy pomysł z nazwą nawiązujący do lokalnej legendy. Polecam każdemu kto będzie w pobliżu. Lodziarnia Pod białą damą na rynku.

    Odpowiedz
  • Adam26 2018-09-03 23:15:20

    Jeśli szuakcie dobrych, tradycyjnych i co najważniejsze - SPRAWDZONYCH lodów, to koniecznie cukiernia warszawska. Sami robią swoje wyroby, nie z półproduktów, ale od zera. Świeże, warte swojej ceny i najlepsze jakościowo, jakie dane mi było znaleźć.

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!