Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Słodycze i przekąski

Miejskie pasieki znajdują coraz więcej zwolenników - kolejna powstała w Piotrkowie Tryb.

Strona 2 z 2

"Dawniej było dużo trzmieli, pszczół wolno żyjących, wszystko zaczyna ginąć ze względu na to, że mamy coraz bardziej zatrute powietrze, zatrute środowisko" - dodaje.

Pszczoły giną z powodu wielu czynników - najgorszą plaga są choroby, w tym warroza, która dziesiątkuje miodne pszczoły, ale wpływ na to ma też niewłaściwe stosowanie przez rolników środków ochrony roślin.

Robaszek przypomina, że pszczoły żyją wiosną i latem maksymalnie do 50 dni, z czego przez połowę swojego życia zbierają pyłki. Pszczelarz szacuje, że w jednym miejskim ulu w Piotrkowie może być ok. 60 tys pszczół i liczy, że z każdego uda się w tym roku zebrać ok. 14 kilogramów miodu wielokwiatowego.

Pszczelarzy przyznaje, że nie wiadomo jakie będą tegoroczne zbiory miodu w całej Polsce, zwłaszcza, że po zimie wyginęła znaczna część populacji pszczół. Dodatkowo wczesna wiosna była deszczowa i chłodna. Z medialnych doniesień wynika, że m.in. na Pomorzu bardzo dużo pasiek popadało, na Śląsku podobnie. Także trudno nam ocenić jakie będą zbiory miodu w tym roku - przyznał.

Na razie nie wiadomo, czy w Piotrkowie powstaną kolejne miejskie pasieki, choć nie jest to wykluczone na mniejszą skalę. "Na większą skalę nie będziemy tego realizować, ale chcemy dać taki impuls, sygnał po to, aby pszczelarstwo miejskie się rozwijało w Piotrkowie i w innych miastach, bo liczmy, że tam również podejmą takie działania" - podsumował prezydent.

Miód z miejskiej pasieki ma służyć do promocji Piotrkowa Trybunalskiego, który w tym roku obchodzi jubileusz 800-lecia powstania miasta.

Z raportu Zakładu Pszczelnictwa Instytutu Weterynaryjnego w Puławach wynika, że liczba rodzin pszczelich w Polsce co roku wzrasta o 3-4 proc. W 2016 r. było ok. 1,5 mln rodzin pszczelich (uli). Praca pszczół w Polsce - jak szacuje zaś Greenpeace - warta jest nawet 4 mld zł rocznie. W 2015 r. ekonomiczna wartość zapylania jabłek wynosiła ponad 1,5 mld zł, a rzepaku około 1 mld zł rocznie. Na kolejnych miejscach znalazły się maliny, wiśnie, czereśnie i ogórki.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.239.172.52
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!