Podczas debaty "Naturalność, jakość, bezpieczeństwo – trzy filary produkcji i promocji polskiej żywności" Krzysztof Skierkowski podkreślał, że bezpieczeństwo konsumenta i bezpieczeństwo żywności to najważniejsze ze wszystkich standardów.

Członek zarządu Mondelez przytoczył dane, według których co roku w Stanach Zjednoczonych na skutek zatruć żywnością umiera 5 tysięcy ludzi. W Polsce udokumentowanych zatruć żywnościowych jest 80 tysięcy. W rzeczywistości jest ich jednak znacznie więcej. 

–  Jeżeli my jako przemysł spożywczy wspólnie nie będziemy współpracować na rzecz bezpieczeństwa żywności, to cały czas nasi konsumenci będą potencjalnymi ofiarami zatruć żywnościowych – przestrzegał prelegent X FRSiH.

Jego zdaniem nowo utworzone agencje kontroli nie powinny nękać zakładów wizjami lokalnymi, tylko współpracować dużo wcześniej i pracować nad tym, co można zrobić, by w danym zakładzie produkcja była bezpieczna.

– Ewentualnie wizyta kontrolerów może być ostatnim etapem. Dużo wcześniej powinno się współpracować, żeby ustalić normy współdziałania. To jest współdziałanie nas wszystkich na dobro konsumenta. Jesteśmy przemysłem, z którego owoców codziennie korzysta 38 mln obywateli, w tym naszych dzieci. My powinniśmy ustalać standardy i później tych standardów przestrzegać – apelował.

Krzysztof Skierkowski, członek zarządu Mondelez International RD&Q Sp. z o.o, był jednym z prelegentów debaty "Naturalność, jakość, bezpieczeństwo – trzy filary produkcji i promocji polskiej żywności", która odbyła się 6 listopada 2017 r. w ramach X Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl