Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Mondelez wydał łącznie 23 mln USD na Centrum Badań, Rozwoju i Jakości pod Wrocławiem (zdjęcia)

  • Autor: JS/portalspozywczy.pl
  • Data: 06-12-2018, 13:02
Globalny producent słodyczy, firma Mondelez International rozbudowała Centrum Badań, Rozwoju i Jakości w Bielanach Wrocławskich. Firma zainwestowała 5 mln dolarów w stworzenie przestrzeni technologicznej, w której będą prowadzone badania nad recepturami gum do żucia i cukierków.
Mondelez  wydał łącznie 23 mln USD na Centrum Badań, Rozwoju i Jakości pod Wrocławiem (zdjęcia)
fot. materiały prasowe

Otwarte wiosną 2017 roku w Bielanach Wrocławskich globalne Centrum Badań, Rozwoju
i Jakości, jest jednym z najnowocześniejszych na świecie ośrodków badawczo-rozwojowych Mondelēz International. Jego zespół stanowi ponad 200 wysoce wykwalifikowanych ekspertów 28 narodowości, pochodzących z 4 kontynentów. Około 45 stanowisk to specjaliści dedykowani nowej dla Centrum Kategorii Gum do Żucia i Cukierków. Są to najzdolniejsi technolodzy i  inżynierowie o unikalnych kompetencjach i wiedzy badawczo-rozwojowej. Dzięki tej wielomilionowej inwestycji to właśnie we Wrocławiu powstają receptury, nowe warianty i połączenia kultowych marek z kategorii Ciastek i Czekolady, takich jak Milka czy Oreo. Otwarcie nowej przestrzeni technologicznej i pilotażowej fabryki dla nowej kategorii: Gum do Żucia i Cukierków, uzupełnia kompetencje wrocławskiego ośrodka, jako jednego z najważniejszych globalnych ośrodków Mondelēz International.

– Centrum już w momencie otwarcia 1,5 roku temu, stanowiło jeden z najbardziej zaawansowanych technologicznie ośrodków RDQ na świecie. Rozpoczęliśmy od najnowocześniejszych rozwiązań w zakresie prac nad innowacjami w segmencie Czekolad i Ciastek. To dwie główne kategorie produktów, w jakich Mondelēz jest światowym liderem i producentem nr 1 - również i na polskim rynku. Dziś uzupełniamy nasze portfolio o trzecią kategorię produktów, tj. Gumy do Żucia i Cukierki. Rozbudowa przestrzeni i instalacja dodatkowego sprzętu pozwoli nam stworzyć prawdziwie komplementarne centrum badawczo-rozwojowe dla kategorii szeroko pojętych przekąsek, tworząc tym samym warunki dla projektów adresujących holistycznie potrzeby naszych konsumentów. Dzięki temu, wrocławskie Centrum staje się prawdziwą perłą w światowej strukturze badawczo-rozwojowej Mondelēz. Będzie kreować trendy, smaki i receptury kultowych przekąsek, które z Wrocławia trafią na kilka kontynentów – podkreśla Adam Gajewski, dyrektor wrocławskiego Centrum Mondelez.

Wrocław – centrum innowacji dla kilkudziesięciu rynków

W nowo otwartej części Centrum, o powierzchni ok. 1200 m2 dedykowanej kategorii Gum do Żucia i Cukierków, priorytetem jest praca nad rozwojem produktów dla rynków Europy – z Francją, Wielką Brytanią, Rosją i Turcją na czele, oraz dla  Bliskiego Wschodu i Afryki. Do rynków o dużym potencjale dla kategorii zaliczamy też Centralną Europę z Polską na czele, bo to rozwijający się rynek, na którym zespół będzie coraz bardziej się koncentrował.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Partnerzy serwisu
  • partner portalu
  • partner portalu
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!